Architekti se vyřádili. Stavba přepychového domu měla neomezený rozpočet

Architekti se vyřádili. Stavba přepychového domu měla neomezený rozpočet
Zdroj: archello.com

Když se řekne luxusní bydlení pro rodinu, každý z nás si představí něco jiného. Architekti se při stavbě rodinné rezidence na břehu moře v Bejrútu doslova vyřádili. Vstupte do světa ohromných prostor, kde se lodě parkují stejně snadno jako auta.

Nekonečný prostor, kam se podíváš

První, co návštěvníka Bejrútského komplexu ohromí, je rozloha rezidence. Několik pavilonů se rozkládá na mírně svažitém pozemku a dům samotný doslova kopíruje pobřežní terén. Dominantou je zatravněný most spojující obytnou a přijímací část domu. Funguje zároveň jako střecha a terasa s výhledem na moře a jeho okolí.

Vnitřní prostory jsou více než velkorysé. Rezidence má sloužit jako obydlí pro rodinu a zároveň místo setkávání jejich přátel. K tomu je uzpůsobené i technické zázemí. Podzemní garáž má neuvěřitelných 20 m na délku a strop se nachází ve výšce 4 metry. Díky tomu je zde možné pohodlně zaparkovat jak osobní vozy, tak přívěs s lodí.

Oddělené zóny pro každého člena rodiny

Dům počítá jak s přijímáním návštěv, tak s intimním prostorem pro rodinný život. Děti mají k dispozici ložnice, hernu i apartmá pro společné aktivity. To je propojeno “tajnou” chodbou do místností, kde se nejčastěji vyskytuje matka, tedy do kuchyně a jídelny. Díky tomu mají obě strany možnost rychlé komunikace, pokud je to potřeba.

Kuchyň je umístěna mezi vnitřní jídelnou a prostornou venkovní terasou. Díky příznivému klima je venkovní posezení k dispozici po většinu roku. Rozlehlý zapuštěný bazén je jeho přirozenou součástí. Kdo dává přednost přírodnímu koupališti, může využít těsné blízkosti pláže.

Hra se světlem

Interiér je zařízen v minimalistickém stylu. Přestože velkolepé vnitřní prostory by snesly i výraznější prvky a dekorace, designéři ponechali volné místo pro rodinné aktivity.

Společnou vlastností všech místností je dostatečný přísun přirozeného denního světla. To je umocněno profilovanou střechou v industriálním stylu, která propouští maximum světla.

Umístění na břehu moře umožňuje koupání jak ve sladké, tak slané vodě
Zdroj: archello.com

Barevná paleta zahrnuje především zemité barvy v kombinaci s betonovou šedí. Na vnitřní vybavení jsou použité zejména přírodní materiály v jejich přirozeném odstínu.

Venkovní stěny jsou z velké části prosklené, ale díky zabudovaným zatemňovacím panelům poskytují dostatek soukromí. Zároveň je možné jimi zastínit příliš slunečního svitu.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.