Na místě starých garáží vyrostly dva bytové domy plné slunce

Moderní zástavba nahradila poválečnou architekturu
Foto: Theryeapartments.co.uk

V módní čtvrti kolem parku Peckham Rye v jižní části Londýna jsou pozemky velmi drahé. Stavební boom v oblíbené lokalitě se proto týká nejen prázdných parcel, ale nové domy vyrůstají i na místech starých objektů. Jedním z takových případů je i dvojice bytových domů Rye Apartments.

Pozemek zaplnily dva domy se zahradou

Na rohové parcele v čele ulic ústících do parku Peckham Rye stály původně garáže a dům z poválečného období. Všechny objekty byly ve špatném stavu a jejich demolice tak byla jediným řešením. Na jejich místě postavil tým architektů z Tikari Works dvojici bytových domů.Oba domy stojí v protějších rozích pozemku a mezi nimi zůstal volný prostor. Na něm vznikla společná zelená zahrada, která poskytuje možnost pobytu na čerstvém vzduchu obyvatelům obou budov. Domy jsou spojené společným betonovým soklem, který tvoří zároveň ohradní zeď kolem zahrady. Díky tomu je zelená plocha skryta pohledům kolemjdoucích.

Tvář novostaveb ladí s tradiční architekturou v okolí

Nové domy mají fasádu pokrytou pláty uměle zkorodované oceli. Tento moderní materiál velmi dobře odolává deštivému a větrnému počasí, což je v této části Anglie více než praktické. Vzhledem navíc připomínají tradičně používané červenohnědé cihly, které jsou použité na okolních domech. Novostavby tak nepřímo odkazují na původní zástavbu, aniž by působily zastaralým dojmem.

Zrezivělou fasádu doplňují okna různých tvarů a velikostí. V obytných místnostech najdeme velkoformátová okna, která přivádějí do interiéru přirozené denní světlo, zatímco technické zázemí domu je osvětleno úzkými světlíky.

Střechy obou budov jsou pokryty solárními panely, které snižují spotřebu elektrické energie dodávané ze sítě. Materiály, které byly nastavbu použity, byly vybrány s ohledem na snížené emise uhlíku.

Interiéry s vůní čistého dřeva

V obou domech je několik moderních apartmánů k trvalému bydlení. Jejich vybavení je již součástí stavby a noví majitelé tak nemusí vnitřní zařízení řešit. Většina nábytku je vyrobena na míru ze světlého masivního dřeva. Stejný materiál pokrývá i stěny, což dodává interiéru jednotný ráz. Světlé dřevo navíc působí teple a umožňuje rovnoměrnou distribuci denního světla po místnostech.

Architekti ze studia Tikari Works dbali zejména na praktičnost. V bytech najdeme dostatek vestavných úložných prostor a použité povrchy jsou nenáročné na údržbu. Podlahy jsou z matné dlažby, která vypadá déle uklizená a při nepříznivém počasí po ní můžete bez obav projít i v mokrých botech. Interiéry jsou po většinu dne přirozeně světlé díky prostorným oknům. To umožňuje redukovat spotřebu elektřiny na svícení.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.