Chátrající řadový domek na předměstí přeměnili v prvotřídní moderní dům

Chátrající řadový domek na předměstí přeměnili v prvotřídní moderní dům

Rekonstrukce řadového domu na předměstí Singapuru měla za cíl dva základní úkoly. Zaprvé zlepšit technický stav chátrajícího domu a zadruhé vyřešit prosvětlení a větrání domu pokud možno přirozenou cestou. Díky důmyslnému řešení prostoru se podařilo obojí.

Tropické bydlení se specifickými nároky

Při stavbě i renovaci obytné budovy je třeba vždy dbát na konkrétní klimatické podmínky místa. V případě patrového domku v Singapuru bylo třeba se vypořádat s horkým a vlhkým tropickým ovzduším. Vnitřní část stavby byla tmavá a špatně větraná, což nepůsobilo zdravě ani příjemně.

Autoři rekonstrukce oba problémy vyřešili vybudováním malého vnitřního dvorku. Díky tomu vznikla nová okna přivádějící denní světlo do všech přízemních místností. Zároveň bylo umožněno přirozené proudění vzduchu.

Designéři zvolili pro vstup na dvůr velké posuvné dveře. Po jejich odsunutí se vnitřní a vnější prostory automaticky propojí na stejné úrovni, čímž vznikne otevřený, ale stále útulný obytný prostor.

Dům dostal nový rám

Zcela originálně pojatá je vnější fasáda budovy. Horní patra získala mohutný rám, který navíc kontrastuje i barevně. Masivní černá linka tak doslova rámuje jinak bíle natřený dům. Rám má ovšem i praktický účel – chrání velká okna před nepřízní počasí. To umožňuje větrání i při dešti.

Aby se celý dům opticky sjednotil, prvek černého rámování se opakuje hned několikrát – kolem hran fasády, kolem oken a dveří a také na vnější straně střechy chránící vstup do domu a vjezd na pozemek.

Design ve stylu minimalismu

Minimalistické řešení bylo přesně to, co chátrající předměstský domek potřeboval. Vnitřní i vnější prostor se tak opticky zvětšil a svým stylem dům skvěle zapadl mezi okolní architekturu.

Interiéru dominuje industriální schodiště, které propojuje spodní prostor od ložnic v patře. Centrální místo budovy je však nově zbudované patio, které opticky i reálně spojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj.

Veškeré zařízení je navrženo v přírodních barvách, které skvěle doplňují jednoduchou barevnou paletu vnějšího řešení domu. Neutrální tóny zároveň zútulňují jinak chladný minimalisticky řešený prostor.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.

DISKUZE