Moderní venkovský dům nabízí panoramatický výhled do krajiny po celý rok

Foto: Jill Tate, Elliott Architects Ltd

Spojit stavbu nového domu s okolním prostředím tak, aby dokonale zapadala, je dnes moderní a zároveň ekologické. Rodinný dům ve vesnici Tyne Valley je ukázkovým příkladem tohoto trendu. Zapomeňte na strohý minimalismus a chladnou modernu, vesnický domek vás přivítá svou hřejivou atmosférou.

Dům uprostřed vesnice poskytuje dokonalé soukromí

Novostavba připomínající venkovskou stodolu leží uprostřed malebné anglické vesničky Tyne Valley a její umístění není rozhodně ideální. Zadní část leží přímo u silnice a po obou stranách nalezneme domy sousedů. Rušné okolí však dokonale kompenzuje čtvrtá štítová strana, která je orientovaná směrem k údolí řeky Tyne na jedné a vrcholkům Pennin na druhé straně. Panoramatické výhledy tady opravdu stojí za to.

Materiály, které odkazují na místní tradice

Projekt domu se snažil o maximální propojení s okolím. To se podařilo jak po stránce vizuální, tak materiálové.

Svým vzhledem se stavba inspirovala nedalekým památkově chráněným objektem Causeway House. Jedná se o historický statek s unikátní tmavou vřesovou střechou. Na zastřešení domu v Tyne Valley byl použit černě natřený zinek, který barevně ladí s tradiční krytinou a zároveň odkazuje na tradici zpracování kovů v této oblasti.

Vnější stěny jsou obloženy masivním jedlovým dřevem, které v kraji původně rostlo. Ze stejného dřeva je i krov, který je z vnitřní strany částečně odhalený. Spolu s hliněnou omítkou působí rustikálním dojmem.

Originální výmalba vznikla náhodou

Majitel měl již při navrhování projektu jednu podmínku, a to že by se rád osobně podílel na vznikajícím díle. Jelikož vlastní stavba byla zadávńa odborníkům, architekti se s majitelem domluvili, že si sám zajistí výmalbu interiéru. Šibeniční termín dokončení stavby a zpoždění dílčích prací však způsobily, že se stihl provést jen jeden bílý nátěr. Hliněná omítka pod ním prosvítala na první pohled. Když jej majitelé viděli, zalíbil se jim tento zvláštní efekt natolik, že se rozhodli si originální stěny nechat tak.

Letmo natřené zdi dodávají rustikálnímu interiéru vzhled venkovské patiny. Spolu s vybavením z přírodních materiálů a množstvím posezení dávají vyniknout originálnímu prostoru, který působí zvenku velmi nenápadně.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.