Dům získali za levno z exekuční dražby. Přetvořili jej v oázu propojenou s okolní přírodou

Dům získali za levno z exekuční dražby. Přetvořili jej v oázu propojenou s okolní přírodou
Zdroj: archello.com

Přestavba podlažního ranče ve stylu americké country proběhla v souladu s přírodou. Dům získal zvenku nenápadnou tvář a díky vhodně osázené zahradě doslova splývá s okolní krajinou. Interiér však nabízí veškerý komfort a pohodlí pro své obyvatele.

Návrat ke kořenům okolní krajiny

Novozélandská rodina získala dům v kalifornském Portola Valley v exekuční dražbě. Původně se jednalo o budovu ve stylu ranče, ale současným majitelům se tento design nelíbil, zejména proto, že nezapadal do místních podmínek.

Přestavba domu měla za úkol vrátit podobu domu co nejvíce do souladu s okolní krajinou. V těsné blízkosti stavby se nacházejí zalesněné kopce s hustým porostem převážně suchomilných rostlin.

Dům umístěný ve svahu má tři podlaží, která kopírují terén. Spodní poschodí je napůl zapuštěno do terénu a horní dvě mají rozsáhlé terasy, které umožňují panoramatické výhledy do údolí. Jak venkovní terasy, tak vnitřní prostory mají svá vlastní schodiště, aby bylo možné přecházet mezi jednotlivými úrovněmi bez nutnosti přezouvání. To umožňuje plnohodnotné využití externí části domu k odpočinku a společnému stolování.

Dokonalý domov pro rodinu i přírodu

To, že je dům skutečně v dokonalé symbióze s okolní krajinou, dokazuje množství zvířat, které se již během přestavby v jeho těsné blízkosti usídlilo. V některých případech poskytl domov živočichům i dům samotný – např. v případě malé sovy, která se uhnízdila ve štěrbině dřevěného obložení fasády.

Pozemek okolo budovy byl osázen rostlinami, které jsou místní přírodě blízké- doubky, keříky agáve nebo drobnými sukulenty. Svažitý terén je schopen zadržet jen málo vody a proto bylo třeba zvolit vhodné suchomilné rostliny, které svými kořeny zároveň brání v sesuvech půdy dolů ze svahu.

Propojení interiéru s exteriérem se povedlo na jedničku

Autoři projektu se rozhodli naplno využít potenciál okolní krajiny. Počasí je v této části Kalifornie celoročně teplé a mírné. Díky tomu je možné po celý rok pobývat i venku, což umožňují zejména prostorné terasy. Ty jsou podélně propojené s interiérem. V některých místnostech lze posunout celou stěnu a provázat tak vnitřní pokoj s terasou po celé jeho délce.

Interiér je propojen s terasami po celé délce místností
Zdroj: archello.com

Toto řešení klade úměrně vysoké nároky na úklid. Zařízení místností je proto zvoleno v maximálně jednoduchém designu. Podlahy jsou pokryté dlažbou a většina prostoru je ponechána volná.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.