Dům zasazený do horského úbočí aneb bydlení v maximálním souladu s přírodou

Dům zasazený do horského úbočí aneb bydlení v maximálním souladu s přírodou

V horách na východ od Soulu v Jižní Koreji vznikl dům, který je ideálem každého, kdo si přeje žít v dokonalé symbióze s přírodou. Dům je součástí plánované skupiny domů několika rodin, které sdílejí zálibu v pobytu v přírodě, a tak se rozhodly přesídlit z města do hor a vytvořit zde malou komunitu. V rámci ní plánují společné výlety a aktivity v přírodě. Někteří zde budou trvale žít, jiní budou domy využívat v rámci víkendové rekreace. Tento dům od BCHO Architects je první vlaštovkou celého projektu.

Dům zasazený do horského úbočí aneb bydlení v maximálním souladu s přírodou

Jednopatrový dům je zasazen do svahu tak, že shora je zcela zapuštěn pod zem a splývá s úbočím. Střecha je v úrovni terénu a zároveň je i ve sklonu a kopíruje křivku svahu. Díky tomu neruší přirozenou harmonii krajiny ani výhledy na rýžová pole v údolí a protější kopce.

Zdola je dům otevřen směrem do krajiny velkými okny vedoucími na prostornou terasu. V případě nepříznivých podmínek nebo období dočasného nevyužívání domu je možné terasu uzavřít posuvnými panely fasády, které z domu dělají perfektní bunkr.

Fasáda je obložena tmavě mořeným borovicovým dřevem, které je ve formě překližky použito i v interiéru, jen ve světlém provedení. V kombinaci s převládající bílou barvou výmalby i nábytku je tak umocněna světlost a vzdušnost. Vnitřní dispozice jsou stejně jednoduché a elegantní jako vnější tvar domu. Středobodem je velký obývací prostor s kuchyní, jídelnou a kamny a doplňují ho dvě ložnice a hygienické zázemí.

Dům zasazený do horského úbočí aneb bydlení v maximálním souladu s přírodou

Kromě dvou teras je střecha proseknuta ještě jedním otvorem, který tvoří malý vnitřní dvůr. Ten funguje jako malá zahrádka uprostřed obývacího prostoru a zároveň do zadní části hluboké dispozice dostává světlo, kterého by jinak kvůli zapuštění do svahu byl nedostatek. V létě dvorek také umožňuje efektivní příčné větrání a tím zajišťuje příjemné klima interiéru i v parném létě.

Foto: se souhlasem Sergio Pirrone (bchoarchitects.com).

Barbora Frumarová