I dům uprostřed města může mít svěží ovzduší

Interiér poskytuje zázemí pro celou rodinu
Zdroj: archdaily.com

Hustá zástavba ve velkých městech prakticky znemožňuje udržet čisté ovzduší pro jeho obyvatele. Minimum zelených ploch a otevřených prostranství brání přirozenému proudění vzduchu a zejména v centru města pak bývá nejen horko, ale také nedýchatelno. Rodinný dům, který vám představíme v dnešním článku, jde zcela proti proudu.

Otevřená struktura umožňuje příliv čerstvého vzduchu

Pozemky ve velkých městech bývají enormně drahé a proto se je developeři snaží využít na maximum. Dům se spoustou “zbytečného” volného prostoru byste na takovém místě pravděpodobně nehledali.

Rodinná rezidence ve vietnamském Ha Long je tvořena několika bloky, které jsou spojeny vnitřní linií schodišť a teras jak v horizontální, tak vertikální úrovni. Nejedná se tedy o klasický dům o čtyřech obvodových stěnách, který je na jednotlivé místnosti rozdělen pouze vnitřními příčkami. V tomto případě jsou jednotlivé pokoje odděleny také volným prostorem a některé z nich se jakoby vznáší v prostoru.

Neobvyklá struktura umožňuje příliv čerstvého vzduchu. Přestože dům je umístěn v městské zástavbě cca 1 kilometr od břehu moře, díky množství oken, teras, průduchů a velkorysých prostor mezi místnostmi zde panuje svěží klima.

Dokonalý přehled o všech členech domácnosti

Originální půdorys má i další důvody. Jedním z nich je snaha o maximální komfort při obývání početnou rodinou. Místnosti, vnitřní chodby i prosklené stěny jsou navrženy tak, aby i při třech podlažích fungovala jednoduchá komunikace mezi členy domácnosti. Člověk pracující na přední verandě tak při své činnosti vidí na dalšího pracujícího v zadní zahradě. Děti v pokojích v prvním patře mají zároveň přehled o obou rodičích v přízemí a mohou s nimi kdykoliv promluvit.

Dům sice působí jako otevřený prostor, poskytuje však dostatek soukromí všem členům domácnosti. Společně užívané prostory a schodiště jsou situovány ve vnitřní části domu, zatímco vnější místnosti jsou určené k odpočinku a osobním aktivitám. V přízemí potom nalezneme centrální obývací prostor s jídelnou a kuchyní, kde se může celá rodina scházet a společně vařit, jíst a odpočívat.

Ze schodiště se dostanete do obytných místností
Zdroj: archdaily.com

Venku nebo uvnitř?

Při navrhování celkové koncepce domu si dali architekti práci s volbou použitých barev, materiálů i dekorací. Návštěvníka na první pohled zaujme zcela potřená hranice mezi vnějším prostorem a interiérem. Z vstupního atria vysypaného štěrkem se vchází přímo do jídelny a na mezipodlažích schodišť jsou vysázeny vzrostlé stromy.

Dům tak vytváří dojem nekonečného prostoru, který nekončí za jeho zdmi, ale volně přechází do okolního prostředí.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.

DISKUZE