Jak skladovat polévku, aby vydržela dlouho čerstvá? Navařit jí můžete hodně i do zásoby

Polévka je grunt. A když už se vaří, je škoda, aby jí byl jen malý hrnec. Klidně navařte polévku i do zásoby, jen pamatujte, že ji budete muset chytře uskladnit, protože když ji necháte v kastrolu v lednici, za pár dní už nebude k jídlu. Jaké možnosti tedy máte?

Šup s polévkou do mrazáku

Nejdostupnější a nejjednodušší řešení je mražení. Uvařenou polévku nechte vychladnout a nalijte do misek nebo do mrazicích sáčků a dejte do mrazáku. Tam vám vydrží klidně i rok. Mražení není úplně vhodné pro každý typ polévky, protože když zamrazíte například bramboračku, nic se jí nestane, ale po rozmražení vám moc pod nos nepůjde. Nejvhodnější na zamrazování jsou krémové polévky (dýňová, brokolicová, hrášková), rajská polévka a pak samozřejmě také vývar. Jen jej zamrazujte bez nudlí, ty uvařte čerstvé až tehdy, když vývar necháte rozmrazit.

Zavařování je taky řešení

Pokud nechcete mít mrazák zaplněný haldou sklenic, můžete polévky zavařovat. Do vyvařených zavařovacích sklenic nalijte polévku zhruba 5 cm pod okraj a víčko pevně zašroubujte. Pak zavařujte aspoň 20 minut při teplotě okolo 90 °C. Po zavařování necháte sklenice vychladnout na pokojovou teplotu a zkontrolujte, zda jsou víčka pevně dovřená. Sklenice s polévkami skladujte na chladném a tmavém místě. Zavařenou polévku spotřebujte nejlépe do 6 –12 měsíců.

Foto: Freepik

Jak zabránit zkysnutí polévky?

Když už jsme u těch polévek, pojďme si prozradit trik, jak předejít jejich zkysnutí. Velice rády kysnou například vývary. A kdo zkysnutý vývar okusil, ví, že nejde o žádnou pochoutku. Jak se tomu vyhnout? Polévku je třeba nechat po uvaření či ohřátí pozvolna vychladnout. Toho docílíte tak, že necháte pokličku poodklopenou. Teplo a vlhko totiž podporují kvašení.

Foto: Freepik, zdroj: Napady-navody, Fresh.iprima, Apetitonline, wikiHow