Jednoduchá cesta, jak odstranit veškerou mastnotu a nečistoty z trouby

Trouba, běžná i ta mikrovlnná, patří ke každé domácnosti a málokterá hospodyňka si bez nich dovede představit svůj běžný den. Co se však stává naprosto běžně, je nános mastnoty a špíny, která na spotřebičích s jejich častým užíváním ulpívá. Pokud trápí tento problém také vás, máme pro vás několik snadných tipů, jak troubu udržet stále v kondici a s co nejmenším podílem nečistot. 

Jak udržet troubu stále čistou?

Oprostit se toho, aby na stěnách zařízení neulpívala mastnota, koření a nevytvářela tak odolnou a lepkavou krustu, jednoduše nejde. Je zkrátka nutné jednou za čas vzít rukavice a zvolit jeden ze základních způsobů, jak se dá trouba vyčistit. 

Asi nejzákladnějším prostředkem, který si poradí se snadno odstranitelnými nečistotami je teplá voda. Pokud jsou v ní odolnější usazeniny, velice dobře zabere pasta z jednoho šálku bílého octa a rovnoměrného množství jedlé sody. Prostředkem poté ošetříte nejvíce postižená místa, necháte působit a setřete. Na trhu je také řada komerčních prostředků, některé trouby mají také vlastní program čištění párou, který vám ušetří práci. 

Hrníčková metoda 

Tato metoda spočívá v tom, že do trouby vložíte vhodnou nádobu (hrnek), naplněnou polovinou šálku octa, polovinou šálku vody a bude do ní vymačkaný celý citron. Troubu rozehřejete na 180 stupňů a jakmile bude teplota dosahovat stanovené hodnoty, vložíte dovnitř nádobu i s roztokem a necháte vevnitř aspoň 10 minut působit. Citron by měl ihned začít uvolňovat vůni, zároveň s tím však roztok zabere i na zaschlou nečistotu. Pečlivě během procesu kontrolujte, zda se již připravená tekutina z nádoby nevypařila. 

Troubu nechte dobře vychladnout, poté vyjměte nádobu a vyčistěte nečistoty. Ze stěn i roštů by mělo vše povolit a vy to už jen pohodlně setřete hadříkem. 

Foto: Shutterstock

Využijte tuto sílu i pro mikrovlnnou troubu

Pro účely tohoto spotřebiče využijte pouze šálek nebo menší hrnek vhodný do trouby, uvedené množství pro troubu totiž snížíte na polovinu, protože mikrovlnka je výkonnější a rychlejší v ohřevu. Jednoduše si ověřte správné množství tím, že sody a octa musí být přesně 50:50, k množství přidejte šťávu z poloviny citronu a vložte do mikrovlnné trouby. Zapněte program, během kterého se bude obsah 5 – 10 minut samovolně odpařovat, což spěje k uvolnění zaschlých nečistot. 

Po dokončení procesu horký hrnek opatrně vyjměte a nečistoty otřete hladkým povrchem houbičky, brzy po nich nebude ani památky. 

Každý spotřebič v naší domácnosti si zaslouží pozornost, přednostně ten, který používáme denně k přípravě pokrmů. Pokud vás dosud trápila mastnota a nečistoty v troubě, je tomu díky těmto radám konec!

Foto: Shutterstock, zdroj: optimacleaners, ovenclean