Právě jste se rozhodli, že budete chtít upéct buchtu. Jenže máslo je stále tuhé a musíte čekat minimálně hodinu, než budete mít máslo měkké. V následujících řádcích najdete skvělé triky, které vám pomohou k rychlému změkčení másla.
První trik s rozehřátím másla
Naštěstí dnes už lze využít několik snadných triků, díky nimž bude máslo okamžitě použitelné. Vyzkoušela jsem tedy metodu své známé s ohřátou sklenicí. Není to sice nejrychlejší způsob, ale je jednoduchý a nehrozí, že by se máslo rozteklo, jako když ho dáte do mikrovlnky.
Dalším typem je využití zahřáté sklenice
Ze zmrzlé kostky másla odejměte kousek, který chcete rozmrazit a položte ho na talíř. Mezitím ohřejte zhruba 250 ml vody, kterou pak nalijte do sklenice. Po několika minutách, až se sklenice zahřeje, vylijte vodu a přikryjte máslo horkou sklenicí. Tuto metodu můžete také vyzkoušet například s ohřátou keramickou miskou nebo hrnečkem.
Zkuste i váleček nebo mixér
Můžete však použít také váleček na těsto a pečicí papír k rychlému změkčení másla. Potřebné kousky másla vložte mezi dva kusy papíru a válejte, dokud máslo nezměkne. Další možností je, že máslo naškrábete polévkovou lžící nebo nakrájíte nožem na malé kousky, které se rychleji rozpustí.
Rychlému změkčení pomůžete mixérem. Vložte tedy menší kousky másla do nádoby mixéru a zapněte ho. Po několika vteřinách bude máslo připravené k použití. Nebo pokud máte hnětací robot, tak využijte jeho. Vložte kousky másla do mísy robota a nechte ho pracovat na střední rychlost. Výhodou této metody je, že máslo bude rovnou v míse připravené na další zpracování a nemusíte špinit další nádobí. Na tuto metodu však doporučuji využít kvalitnější mixér.
Pozor na mikrovlnnou troubu
Jednou z možností, jak také rozmrazit máslo, je použití mikrovlnné trouby, i když to je poměrně riskantní metoda. Máslo se může snadno změnit na tekutinu, pokud se zahřeje příliš dlouho. Ideální je, ať máslo rozmrazujete postupně, otáčejte ho během ohřevu a ohřívejte v krátkých intervalech po 10–15 vteřinách, dokud nedosáhnete požadované konzistence. V krajním případě tak můžete použít běžnou troubu, která umožňuje lepší kontrolu nad procesem rozmrazení.
Foto: Shutterstock, zdroj: SimplyRecipes, Landolakes, TheKitchn