Mladá rodina předělala chátrající zemědělskou stavbu v útulný moderní domov

Mladá rodina předělala chátrající zemědělskou stavbu v útulný moderní domov
Zdroj: archello.com

Méně je někdy více. To platí i v případě plánování bydlení. Mladá australská rodina hledala jednoduché řešení obytné části zemědělské usedlosti, která by byla snadná na údržbu a přitom poskytovala veškeré zázemí potřebné k pohodlnému životu. Třešničkou na dortu je potom fakt, že dům dokonale zapadá do okolní krajiny.

Prostor na práci i odpočinek

Rodinný dům v Novém Jižním Walesu náleží k rozsáhlé farmě. To z něj dělá zároveň obytný i hospodářský prostor. Správce farmy totiž potřebuje mít přímo ze svého okna dokonalý přehled o celém pozemku, stejně jako o všech příchozích, kteří se blíží po příjezdové cestě. To mělo velký vliv na řešení dispozice domu.

Bydlení je tak složeno ze dvou pavilonů. Severní pavilon je určen pro pobyt členů rodiny během dne. Z vnější strany mu vévodí rozsáhlá terasa, ze které má majitel domu perfektní přehled o pohybu na farmě.

Druhý pavilon je umístěný na jižní straně a je v něm umístěno zázemí pro všechny členy rodiny. Spací místnosti pro rodiče i oba syny jsou tak oddělené od kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem a poskytují soukromí v oddělené části domu.

Chytré řešení s ohledem na lokální klima

Klimatické podmínky v této části Austrálie vyžadují specifické technické řešení. Podnebí je zde horké a terén často svažitý, navíc místy mokrý. Dům je proto posazený na ocelových pilotech.

Umístění obou pavilonů na vyvýšenou kovovou konstrukci řeší hned tři problémy: umožňuje přirozené spodní odvětrávání a ochlazování domu během horkých měsíců. Zároveň brání působení vlhkosti na dřevěné obložení domu. A naposled, umožňuje umístění přízemních budov na svažitý terén bez nutnosti zásahů do půdy.

Přirozená cirkulace vzduchu je zde skutečně na prvním místě. Tomu odpovídá i vnitřní struktura domu. Všechny vnitřní příčky jsou ukotvené pomocí ocelových traverz a nesahají až ke stropu ani k obvodovým stěnám. Díky tomu působí interiér otevřeně a vzdušně.

Interiér domu je řešen jednoduše a účelně
Zdroj: archello.com

Místní materiály a jednoduché řemeslné zpracování

Dům je součástí zemědělské farmy a proto se tým architektů při jeho navrhování rozhodl využít místní přírodní zdroje. Kromě ocelového rámu, který tvoří hlavní konstrukci obou pavilonů, je tak použito dřevěné obložení z masivního dřeva pocházejícího z místních zdrojů.

V koupelně a kuchyni, tedy místnostech s vyšší koncentrací vlhkosti, byly použity mohutné žulové bloky. Ty nahrazují dlažbu a obložení stěn v koupelně i pracovní desku v kuchyni.

Dům je pojatý jednoduše, skromně a především prakticky. Rodina správce se stará o rozlehlou farmu a proto je nežádoucí trávit více času údržbou obytných pavilonů. Díky jednoduchému rozložení, kvalitním materiálům i otevřenému prostoru je snadné provádět každodenní činnosti.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.