Kuchyň je místem života, vzrušení, radosti, pohody a chuti, často však také skladištěm všeho možného nádobí, náčiní a harampádí stejně jako prošlých potravin. Dopřejte své kuchyni generální úklid. Zaslouží si to ona a zasloužíte si to i vy.
Plastové vs. dřevěné?
Plastová prkénka se pár let nazad stala hitem. Můžete je dát do myčky, rychleji schnou, prodávají se v lákavých barvách. Jenže dřevo je prostě dřevo a nic nezdravého nevylučuje. Kdežto plastové nádobí a jeho uvolňující se mikroplasty na naše zdraví zrovna nejpozitivnější vliv nemají. Proto se raději vraťte k osvědčené klasice a krájejte na dřevu.
Rozpadající se vařečka
Jakmile se vám vařečka začne třepit nebo odlamovat, je na čase se s ní rozloučit. Nejen, že by vám kousky dřeva mohly ochutit jídlo, to byste nejspíš strávili, ale v narušené struktuře vařečky se velice snadno, rychle a ochotně množí bakterie. A to nechcete.
Není sklenička jako sklenička
Taky jste si někdy ponechali například sklenici od svíčky? Jistě, řádně jste ji vymyli, takže by v jejím používání při servírování jídla nebo nápojů neměl být problém. Jenže je. Takové nádobí totiž nemusí splňovat a dost pravděpodobně ani nesplňuje bezpečnostní normy stanovené pro nádobí, ze kterého se jí. Proto je lepší tyto roztomilé obaly raději využít jen jako dekoraci.

Pozor na teflon
Teflon je materiál s vykřičníkem. Poškrábete ho nebo jen prostě zahřejte na o něco vyšší teplotu a už může vesele uvolňovat do vašeho jídla jedy. Zkontrolujte veškeré teflonové nádobí, a to podřené vyhoďte.
Vyčichlé koření
Aaa přesouváme se k potravinám. Často se stává, že v záchvatu inovativního vaření zakoupíte x druhů koření, které dalších pár let čekají na svou příležitost. Která stejně nikdy nepřijde, přiznejte si to. V tom případě koření vyhoďte. Nejen, že už příliš řízu nedodá, ale může se v něm množit plíseň, kterou často pouhým okem nepoznáte.
Foto: Freepik, zdroj: Tuhykorinek, Living.iprima, earth911