Digestoř je nedílnou součástí každé kuchyně. Mnohdy ale nevěnujeme kdovíjakou pozornost jejímu výběru, považujeme ji za samozřejmost a hledíme na ni jako na ryze praktický prvek. Ještě méně  času ale věnujeme její pravidelné údržbě. Ta nám přitom může ušetřit peníze.

A teď ruku na srdce: jak často čistíte digestoř, kterou v případě, že doma vaříte, používáte často – klidně i každý den? Nyní by si měl každý sáhnout do svědomí a uvědomit si, že zanedbáváním péče o digestoř nejenže snižuje její životnost, ale také sám sebe může připravit o peníze. A přitom úplně zbytečně.

Proč nezanedbávat čištění digestoře?

Asi jako každý jiný spotřebič potřebuje i digestoř tu a tam zkontrolovat, omrknout vnitřní části, popřípadě je vyměnit. Pravidelná údržba této nedílné součásti kuchyně může předejít zbytečným tepelným ztrátám, nemluvě o tom, že digestoři můžete snadno prodloužit životnost – v každém případě to pro vás znamená, že na tom ušetříte.

Důvody proč čistit digestoř:

  • předejdete vzniku požáru
  • zamezíte únikům tepla
  • prodloužíte její životnost
  • zabráníte zpětnému šíření zachycených zplodin

Starat se o filtry je zcela klíčové

Každá digestoř, ať už se jedná o kterýkoli její typ, má v sobě zabudované tukové síto. Úkolem tukového síta je zabránit průniku par do ventilační jednotky. Tato síta jsou zpravidla součástí základního vybavení, proto je není potřeba dokupovat zvlášť. S ohledem na frekvenci vaření je ale potřeba síta pravidelně čistit.

Jak na to? Záleží na typu filtru:

  • uhlíkové filtry vyměňte za nové po 6-24  měsících
  • kovový filtr umyjte v myčce nebo v ruce každé dva měsíce

Foto: Pexels.com.

Nikol Kolomazníková

Zařizování domácnosti je mou radostí a pro nelibost své rodiny neustále hýbu s nábytkem. Ráda Vám poradím s výběrem nábytku či zařízením interiéru, proto se na mě neváhejte obrátit v komentářích pod článkem. Budu se těšit na Vaše reakce!