Špatným použitím pečicího papíru můžete hodně pokazit

Pečicí papír používá majoritní většina kulinářů po celém světě. Tento pomocník zajistí, že se pečené potraviny nepřipálí k povrchu. To ví asi každý. Nicméně stále velmi mnoho lidí používá pečicí papír špatně. A víte, jak se vůbec vyrábí?

Výrobní proces papíru překvapí

Hlavní surovou složkou je látka zvaná dřevovina. Ta se vyrábí, stejně jako surovina pro běžný papír, ze stromů. Metoda výroby se nicméně liší, je u ní používáno více mechanizace než chemie. Dnes se navíc v rámci ekologie dřevovina vyrábí z recyklovaných vláken papíru.

Dřevovina se namáčí do roztoku kyseliny sírové. Ta tuto složku částečně rozpustí. Díky tomu se vytvoří zesílený síťový materiál s vysokou tepelnou odolností, hustotou a stabilitou a zvýšenou nepřilnavostí. Tím vzniká papír pergamenového charakteru, který kuchařky používají dnes.

Jak používat pečicí papír

Pečicí papír většina z nás používá stylem “nějak cca to utrhni a mrskni to na plech”. To je sice metoda velice rychlá, ale vhodná spíše pro zcela základní pečení. Pro lepší kulinářské výtvory je potřeba pečicí papír používat více sofistikovaně.

V případě pečení na obyčejném plechu se nedoporučuje papír nijak mačkat. Navíc musí mít přesné rozměry plechu. Běžná vlastnost papíru je rolovaní se zpátky do ruličky. Tomu předejdeme pomazáním rohů trochou másla, těsta, případně vody a přilepíme je přímo k plechu.

Použit vody pod plech k lepšímu držení celého papíru je možné pouze v případě odpalovaného těsta, kynuté těsto se s vodu pod papírem neupeče dobře.

Foto: Freepik

Naučte se tvarovat

Tvarování papíru se hodí hlavně v případě pečení dortů a jiných pochutin, které vyžadují umístění do vyšších forem.

Odměřený a ustřižený papír přiložte k formě, kterou otočíte vzhůru k nohama. Následně ho skládejte podle tvaru formy. Skládané rohy musí dobře držet tvar. Po vyvarování všech rohů papír bez mačkání a natahování stáhněte, otočte formu zpátky a papír do ní vložte.

V případě kulaté dortové formy si jí nejdříve na papír obkreslete dno a přidejte si k tomu 2-3 centimetry na pás. Po vystřižení správného tvaru obskládejte kolem pásu a vytvoříte nepřilnavé dno.

Foto: Shutterstock, zdroj: Epicurious, wikiHow