Starobylý statek prošel nákladnou rekonstrukcí. Výsledek však stojí za to

Starobylý statek prošel nákladnou rekonstrukcí. Výsledek však stojí za to
Zdroj: archello.com

Rekonstrukce historické budovy vždy vyžaduje citlivý a sofistikovaný přístup. Pokud nechceme přílišnými stavebními úpravami zcela zlikvidovat genius loci, je třeba postupovat promyšleným postupem a volit takové materiály a techniky, které jsou v dané oblasti obvyklé. Stejně tomu bylo i v případě starobylého statku v jižní Francii.

Původní přestavba nebyla vyhovující

Když se majitelé rustikální zemědělské usedlosti ve francouzském městečku Saint-Clément-de-Riviere rozhodovali pro celkovou rekonstrukci, činili tak zejména kvůli nevyhovujícímu současnému stavu. Nešlo ani tak o stav technický – celá budova prošla poměrně nedávno rekonstrukcí. Šlo však o nedostatky funkční. Obytné místnosti byly příliš malé a tmavé a majitelé se v domě zkrátka necítili příjemně.

Architekti se v rámci nové studie rozhodli pro radikální změny – rozšířit obytnou část o dvě přízemní přístavby, rozšíření původních malých okének na francouzská okna a propojit pomocí zastíněné terasy vnitřní prostor s rozlehlou zahradou.

Centrální terasa propojila obytný a venkovní prostor
Zdroj: archello.com

Galerie

Celý objekt propojila centrální terasa

Díky dvěma přistavěným křídlům vznikla uprostřed prostoru terasa. Toto malé patio umístili stavitelé záměrně mezi zvětšený obývací pokoj a rozšířenou kuchyň. Centrální terasa se tak stala přirozenou součástí hned tří zón – obytné, jídelní a venkovní.

Propojení vnitřního a vnějšího prostoru bylo jedním z hlavních záměrů rekonstrukce. Mohutná budova tak získala další rozměr a přestala působit stísněně.

Díky dřevěné pergole je terasa obyvatelná i během horkého léta, které je na jihu Francie běžné. Použití pergoly místo zastřešení zároveň zachovává prostoru vzdušnost a neubírá světlo obývacímu pokoji.

Vnitřní prostor je pojat přísně minimalisticky
Zdroj: archello.com

Pracovalo se s lokálními materiály

Aby celý objekt co nejvíce zapadal do okolní krajiny, bylo při přestavbě použito množství místních původních materiálů. Autoři návrhu se záměrně vyhýbali běžně dostupným konvenčním materiálům.

Interiér je pojatý přísně minimalisticky. Veškeré vybavení je v jednoduchých liniích a na odiv je vystaveno jen to, co majitelé chtějí. Každý kus nábytku má své místo a je umístěn tak, aby v domě mohla volně proudit energie.

Díky tomu vzniklo originální místo, které majitelům poskytuje veškerý komfort a působí harmonickým dojmem.

Foto: Archello.com.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.

DISKUZE