Trouba bude za 3 minuty dokonale čistá. A to bez chemie i úporného drhnutí

Čištění trouby bývá jednou z nejméně oblíbených domácích prací. Připálené zbytky jídla a mastnota se zdají být nezdolné, ale existuje jednoduchý způsob, jak troubu vyčistit rychle a bez použití chemie. Stačí vám k tomu běžné domácí suroviny.

Jednodušší než se zdá

Trouba patří k nejpoužívanějším spotřebičům v domácnosti. Nicméně její údržba často zůstává na vedlejší koleji. Připálené zbytky jídla, mastné skvrny a nepříjemné pachy mohou znepříjemnit nejen pečení, ale i celý chod kuchyně. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak troubu vyčistit za pouhé tři minuty, a to i bez chemických přípravků a namáhavého drhnutí. Vše, co budete potřebovat, už pravděpodobně máte doma.

Co bude zapotřebí?

K dokonalému vyčištění trouby nepotřebujete žádné speciální čisticí prostředky. Vystačíte si s běžnými surovinami, které máte ve spíži: jedlou sodou, octem a vodou. Jedlá soda skvěle odstraňuje mastnotu a připáleniny, zatímco ocet pomáhá neutralizovat zápachy a dodává troubě lesk.

Připravte si pastu smícháním několika lžic jedlé sody s trochou vody. Konzistence by měla být hustá, aby dobře držela na stěnách trouby. Kromě toho si nachystejte rozprašovač s octem a hadřík nebo houbičku na jemné setření nečistot.

Foto: Freepik

Rychlé čištění

Nejprve troubu lehce předehřejte na nízkou teplotu (asi 50 °C), aby se uvolnily připálené zbytky jídla. Poté ji vypněte a naneste připravenou pastu z jedlé sody na vnitřní stěny, dno i skleněná dvířka. Nechte působit alespoň dvě minuty, aby soda začala rozkládat mastnotu a usazeniny.

Po uplynutí doby postříkejte pastu octem. Dojde k reakci, při které začne směs pěnit a uvolní i ty nejodolnější nečistoty. Nakonec stačí vše setřít vlhkým hadříkem a vaše trouba bude opět zářit čistotou bez drhnutí a použití chemie.

Jak udržet troubu déle čistou?

Abyste předešli dalšímu složitému čištění, je dobré troubu udržovat pravidelně. Po každém pečení nechte troubu vychladnout a otřete ji vlhkým hadříkem, abyste odstranili čerstvé skvrny, které se ještě nestihly připálit. Pravidelné používání jedlé sody a octa pomůže udržet troubu bez mastnoty a zápachu.

Další užitečný tip je používat pečicí papír nebo alobal na dno trouby, který zachytí stékající tuk a zbytky jídla. To vám ušetří spoustu práce při následném čištění. Pokud by se vám připáleniny i přesto znovu objevily, víte, jak si s nimi rychle a snadno poradit.

Foto: Shutterstock, zdroj: TheKitchn