Uchování masa je možné i bez ledničky. Způsob našich babiček funguje i dnes

Život bez ledničky si většina dnešního moderního světa nechce a nedovede představit. Přitom ještě neuteklo tolik vody od dob, kdy uskladnění masa bez lednice dnes a denně řešili naši předkové. Jakými způsoby maso uchovat bez ledničky, aby se nám aspoň několik dní nezkazilo?

Olej a sůl

Sůl je výborný konzervant a dokáže výrazně prodloužit trvanlivost masa. Proto maso pořádně prosolte a vložte jej do hrnce nebo pekáče. Pak maso zalijte olejem, a to v takovém množství, aby bylo celé ponoření. Nakonec zakryjte poklicí či potravinářskou folií a odneste na nejstudenější místo v domě.

Utěrka a ocet

Masu octový zábal jen prospěje. Čistou utěrku namočte do octa a pořádně vyždímejte. Pečlivě do ní zabalte maso a vložte do uzavíratelné nádoby.

Mléko

Maso se dá naložit také do mléka. Mlékem zalijte maso tak, ať je celé překryté. S mlékem ale přichází jedna komplikace. Mléko je třeba každý den nahradit čerstvým a maso v něm naložené by se mělo pravidelně otáčet.

Cibule

Cibule zabraňuje množení bakterií a napomáhá udržovat optimální vlhkost. Proto maso hojně proložte nakrájenou cibulí, uložte do uzavíratelné nádoby a přeneste na co nejstudenější místo v domě. Tím bývá sklep nebo spíž.

Foto: Shutterstock

A jak udržet maso poživatelné v přírodě?

Maso dejte do stínu nebo ještě v lepším případě do řeky. Uložte ho do vzduchotěsného sáčku, přivažte a nechte chladit v řece. Jde samozřejmě o krátkodobé řešení, ale třeba někomu pomůže.

Maso usušte

Pokud potřebujete uchovat maso po delší dobu, než je pár dní, můžete vyzkoušet sušení. Jeden ze způsobů prověřených staletími. Maso, které nakrájíte na tenké plátky a namarinujete, usušte v sušičce potravin nebo na pečicím papíře v troubě.

Maso zavařte

Zavařovat můžete maso syrové, dušené nebo i pečené. Maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete a natlačte do zavařovacích sklenic s tím, že necháte od okraje místo 2-3 cm. Zalijte 2 lžícemi převařené vody, sklenici uzavřete a vložte do zavařovacího hrnce. Zavařujte při teplotě 100 1 °C, kterou udržujete 1,5 hodiny. Nechte vychladnout a za 24 hodin ještě jednu hodinu sterilujte při 100 °C.

Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Napady-navody, Royaljerky, Survivalfrog