V hlavní roli beton: luxusní rezidence pro náročné

Moderní sídlo pro náročnou rodinu
Zdroj: archdaily.com

Pompézní rodinné sídlo je na první pohled skryté za mohutnou zdí z betonu. Při vjezdu vás uvítá industriální rezavá brána, kterou vejdete do světa, kde peníze nehrají roli. Vítejte v rezidenci La canada.

Beton, kam se podíváš

Rodinná jednopodlažní vila na předměstí argentinského města Bell je postavena v duchu moderního minimalismu. Exteriér a interiér je doslova ódou na beton. Betonové monolitické konstrukce najdeme skutečně všude. Fasáda domu je pouze z části obložena dřevem v přírodním odstínu, na většině míst nalezneme beton ve dvou barevných variantách.

Základová deska byla vytvořena zároveň jak pro samotný dům, tak pro terasy, které jej obklopují. Díky tomu je celý přízemní dům s okolním pozemkem na jedné úrovni, což umožňuje dokonalé propojení interiéru s exteriérem. Díky teplému a suchému počasí po většinu roku je možné využívat okolí domu ke stolování, odpočinku i setkávání s přáteli.

Interiér je ve stylu přísného minimalismu

Čisté a jednoduché pojetí vnější části domu ještě více vynikne při prohlídce vnitřních prostor. Zařízení interiéru je stylově sladěné s betonovými monolity. Převládá zde šedá a krémová barva, sklo a přírodní dřevo. Podlahy jsou jednotně vylité betonovou stěrkou.

Vnitřní vybavení je vyrobeno převážně na míru z kvalitních přírodních materiálů. Barvy jsou relativně tmavé. Velkoformátová okna pouští dovnitř dostatek přirozeného denního světla po většinu dne, což umožňuje i tmavší barevnou paletu.

V domě nalezneme minimum doplňků a dekorací. Osobní a upomínkové předměty jsou soustředěny v osobních pokojích rodičů a dětí. Díky tomu je rodinný život střežený před zvědavými pohledy návštěv a obchodních partnerů majitelů domu.

Interiér je v minimalistickém stylu
Zdroj: archdaily.com

Společenský a soukromý život je přísně oddělený

Při vstupu do objektu nalezneme recepci a centrální obývací prostor. Zde může rodina vařit, stolovat a trávit společný čas. Osobní místnosti jednotlivých členů domácnosti nalezneme stranou od centrálního prostoru tak, aby byly chráněny před zraky návštěvníky a poskytovaly dostatek intimity dětem i dospělým.

Ve spojovacím koridoru vedoucímu k ložnicím nalezneme užitkové místnosti- koupelnu, prádelnu a technickou místnost. Jejich umístění je zvoleno záměrně tak, aby při cestě do koupelny hosté nerušili členy rodiny v ložnicích a ti zároveň nemuseli procházet centrálním obývacím prostorem.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.

DISKUZE