Výborný domácí bujón. Když ho jednou vyzkoušíte, už ho v obchodě nikdy nekoupíte

Bujón je označení pro silný vývar, který dodá vašemu pokrmu pořádný šmak. Správně se bujón konzervuje pomalým vařením. Masový bujón se vaří z masa, kostí a zeleniny. Zeleninový bujón je čistě ze zeleniny. Vývar se následně konzervuje do malých kostek, které můžete kdykoliv použít pro ochucení vašeho jídla. Používá se především do polévek a omáček.

Bujónu z obchodu se raději vyhněte

Bujón tak, jak ho koupíte v obchodě, je polotovar, který je z velké části tvořen tukem. Tukem používaným na velkovýrobu bujónu je především levný palmový olej. Koupené bujóny také obsahují velké množství soli, zvýrazňovače chuti a umělá barviva. Čeho je naopak v bujónech nedostatek, tak to je maso a zelenina. Obsah těchto hlavních ingrediencí je bohužel dost nízký. Po bujónu z obchodu tedy sáhněte jen v případě v nouze. Pokud ho přece jen potřebujete koupit, zaměřte se na jeho složení. V obchodech se prodávají i bujóny v BIO kvalitě, se sníženým obsahem soli nebo bez obsahu glutamanu sodného. Nic ale nepřekoná výrobu domácího bujónu z poctivého vývaru a kvalitních ingrediencí.

Ingredience na výrobu domácího bujónu

Pokud se rozhodnete vyrobit si bujón doma, sáhněte po základních kvalitních potravinách. Díky tomu bude doma uvařený bujón obsahovat důležité živiny, vitamíny a minerály, které vaše tělo zajisté ocení. Na přípravu domácího kuřecího bujónu budete potřebovat půl kila kuřecích prsou, 200 gramů pórku, 300 gramů celeru, 250 gramů mrkve, 150 gramů cibule, svazek petrželky, 40 gramů soli, 50 mililitrů oleje, čajovou lžičku kurkumy a 100 mililitrů vody.

Foto: Shutterstock

Jak připravit kuřecí bujón

Příprava kuřecího bujónu je snadná a zvládne ji i úplný začátečník. Omyjte a očistěte zeleninu a nakrájejte ji na plátky. Následně umyjte kuřecí prsa a nakrájejte je na kostky. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm kuřecí kostky. Jakmile se maso zatáhne, přidejte k němu nakrájenou zeleninu, osolte a zalijte vodou. Zamíchejte, přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni asi 20 minut. Poté nechte obsah hrnce vychladnout a rozmixujte ji. Rozmixovanou směs dochuťte přidáním petržele a kurkumy, a znovu mixujte. Nalijte tuto směs do formiček na led a uchovávejte v mrazáku. Bujón takto budete moct použít kdykoliv bude potřeba.

Foto: Shutterstock, zdroj: TasteofHome, Alphafoodie