Zásady pro pěstování zeleniny na zahradě. Radujte se z velké úrody

Většina lidí zjistila, že kupovat si zeleninu v obchodě není zrovna nejlevnější, navíc člověk nikdy neví, jak bylo k zelenině přistupováno při jejím pěstování, jaké pesticidy byly používány nebo jestli náhodou zelenina nedozrávala po cestě na pulty českých obchodů. Proto je daleko rozumnější stát se zahradníkem a vypěstovat si vlastní zeleninu. Využít můžete zahradu, ale i balkón. I vy se můžete radovat z velké úrody, pokud se budete držet tipů a rad.  

Důraz klaďte na výběr semen 

Abyste se dočkali opravdu bohaté úrody, je nutné, abyste kladli důraz už na výběr semen. Z nesprávných, nekvalitních semen nikdy nevypěstujete úrodu, po které tak prahnete a kterou chcete. Zkušení zahradníci se shodují na tom, že mezi nákupem a výsevem semen se musí dodržovat několik konkrétních pravidel. Například se musíte postarat o to, aby semena dýchala a aby byla skladována v chladu čili někde, kde se teplota pohybuje od deseti do patnácti stupňů Celsia. 

Se sázením začněte na jaro 

Aktuálně je ta správná doba pro výsev vybraných semínek. Se sázením se vždy vyčkává do opadnutí zimních mrazíků. Důležité je, aby i v noci teplota nepadala pod bod mrazu. Až se tak stane, můžete začít s výsevem, který se klidně může prodloužit až do léta. Zjara se sází především petržel, mrkev, cibule nebo špenát, později se pak sází červená řepa a brambory. Okurky, rajčata, papriky nebo jiná choulostivější zelenina se sází zásadně až v květnu, kdy jsou teploty stabilně přijatelné.  

[easy-image-collage id=4707]

Některou zeleninu si předpěstujte 

Je důležité upozornit na to, že ne všechna zelenina se sází rovnou do připravených záhonů na zahradě. Některé druhy zeleniny se musí předpěstovat. Řeč je především o zelenině, která je choulostivá na nízké teploty. Ta se musí předpěstovat ve skleníku a posléze se v květnu sází do záhonů. Mluvíme především o zmiňovaných paprikách, rajčatech nebo okurkách.  

Důležitý je výběr vhodného místa 

Jakožto zahradníci musíte vědět jednu věc, a sice žádná zelenina se nesází dva roky po sobě na stejné místo. Je nutné to střídat. Zároveň si ale pohlídejte, abyste na jedno místo sázeli druhy zeleniny, které mají podobné požadavky.  

Obecně platí, že zelenina potřebuje především hodně světla, jen tak z ní vyroste zelenina šťavnatá a po chuťové stránce dokonalá.  

Na půdě záleží 

Když přesazujete rostliny, také dbejte na to, aby byla zvolená vhodná půda. V případě pěstování zeleniny to rovněž nepodceňujte. Důležité je, aby byla půda úrodná, organická, bez zbytečných plevelů, které je nutné v průběhu růstu zeleniny pravidelně odstraňovat. 

Na pravidelném zalévání také záleží 

Pokud se chcete dočkat opravdu velké úrody, nezapomínejte na pravidelné zalévání, a to hlavně během parného jara a horkého léta. Při zalévání zeleniny platí pravidlo, že nikdy se zelenina nezalévá během pravého poledne. Mohlo by dojít ke spálení rostlin. Ideální doba na zalévání je časně ráno a později během odpoledne. Při parných horkých dnech zalévejte zeleninu dvakrát denně, a to právě v doporučované časy. Vhodné je čerpat rostlinu z kádí na zahradě, kde je voda napršená, odstátá a ideální teploty.  

I když je zalévání potřebné a i když rostliny potřebují dostatečnou vlhkost, pamatujte na to, že by zemina neměla být příliš mokrá. Udržovat správnou vlhkost půdy, respektive její vláhu, vám pomůže organický kompost nebo sláma, což jsou dvě věci, které půdu dokážou i skvěle vyživit. 

Nezapomeňte na cestičky 

Mnoho amatérských zahradníků zapomíná na jednu věc, a sice na cestičky, díky kterým se k zelenině snáze dostanete. Ty je třeba vyšlapat si už při chystání záhonů.

Foto: Shutterstock.com.

Tereza Čierníková

Má práce je zároveň mým koníčkem. Psaní článků však není mým jediným hobby. Miluji také sport, čtení a turistiku, respektive cestování obecně. Ve volném čase se věnuji seberozvoji, jelikož vím, že pořád je co se učit.