Vyleštěte staré šperky po babičce. Po této kúře budou vypadat jako nové

Pokud jste našli starou sbírku rodinných šperků nebo vám babička darovala své klenoty, s největší pravděpodobností je bude potřeba vyčistit a dodat jim bývalý lesk. Máme pro vás několik efektivních tipů, jak vyčistit vaše šperky, ať už jde o řetízky, náramky, náušnice nebo prstýnky.

Proč šperky čistit pravidelně

Nošené šperky byste měli čistit pravidelně, ideálně jednou týdně, kdy je jemně vyčistíte a odstraníte z nich prach či chemické usazeniny. Hloubkové čistění by se mělo provádět v případě, že jsou vaše šperky silně znečištěné. Pokud máte doma šperky na speciální příležitosti, které vynesete jen na opravdu výjimečné události, zkontrolujte je po každém nošení. Pečlivě je prohlédněte, zdali nejsou znečištěné nebo poškozené. Díky této péči vám šperky budou dělat parádu dlouhou dobu a stále vypadat jako nové.

Jak vyčistit zlato pomocí mýdla

Šperky nikdy nečistěte u otevřeného odtoku dřezu nebo umyvadla, aby se vám případně nestalo, že vám tam omylem zapadnou a už je nevytáhnete. Pro jemné čištění zlata použijte mýdlovou vodu. Smíchejte teplou vodu s mýdlem a šperky do tohoto roztoku vložte na čtvrt hodiny. Poté šperky vytahujte jeden po druhém a jemně je vykartáčujte měkkým kartáček. Následně všechny očištěné náušnice, spony a řetízky opláchněte studenou vodou a pečlivě vysušte. Po uschnutí šperky jemně vyčistěte hadříkem, který nepouští vlákna. Pokud jsou vaše šperky silně zašpiněné, přidejte k mýdlové vodě i pět kapek lihu a položte je do tohoto roztoku na jednu hodinu. Následně vykartáčujte, opláchněte, nechte oschnout a vyleštěte.

Foto: Shutterstock

Kyselina citronová odstraní odolné skvrny

Na zlatých předmětech či špercích se mohou po nějaké době objevit zelené skvrny, které kazí jejich celkový vzhled. Naštěstí existuje snadný způsob, jak tyto zlaté věci vyčištit. Namočte zlato na deset minut do kyseliny citronové. Poté ho opláchněte vodou a vyleštěte hadříkem určeným na šperky.

Foto: Shutterstock, zdroj: insider, jewelersmutual