Upečte si domácí rohlíky. Je to snadné a vydrží vám mnohem déle než ty z obchodu

Rohlíky jsou velmi oblíbeným pečivem, na kterém si rád pochutná každý Čech. Ačkoli jsou dostupné téměř v každém obchodě s potravinami, mnohem lepší budou pokud si je upečete sami. V takové případě vydrží čerstvé po dlouhou dobu a navíc nebudou obsahovat žádné přidané emulgátory ani jiné chemické látky. 

Rohlíky si doma připraví každý začátečník v kuchyni 

Pokud si chcete upéct vlastní domácí rohlíky, nemusíte trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Jejich příprava je velmi snadná a nenáročná, tudíž si s ní hravě poradí každý začátečník. Kromě toho k tomu nebudete potřebovat ani žádné drahé přístroje či ingredience. Vše zvládnete hezky ručně a postaru, jako to dělávaly hospodyňky v dřívějších dobách. Budete potřebovat následující ingredience: 

  • 500 gramů hladké mouky
  • 300 mililitrů vlažné vody
  • půl kostky droždí
  • 1 lžíci soli
  • 40 gramů sádla
  • 1 lžička cukru
Foto: Shutterstock

Postup pro přípravu rohlíků

Jakmile budete mít ingredience připravené, udělejte si nejprve kvásek: do misky rozdrolte droždí a zasypte ho lžičkou cukru. Obě ingredience rozmačkejte vidličkou a promíchejte, a poté k nim přisypte lžičku mouky a vše zalijte mlékem. Směs nechte zhruba 15 minut stranou a kvásek bude připraven.

Nyní vezměte větší mísu a prosejte do ní mouku. Tu smíchejte se solí, poté do ní nalijte hotový kvásek a přidejte ještě rozpuštěné sádlo (nemělo by být horké). Ze směsi nyní vypracujte hladké těsto a to nechte následně alespoň hodinu kynout.

Kynutí

Až těsto dostatečně vykyne, rozdělte ho na malé bochánky a ty vyválejte do kulatého tvaru (cca 25 cm v průměru) a rozkrájejte na čtvrtiny. Z trojúhelníků, které vám vznikly, poté začněte rolovat rohlíky: začněte od širší strany a rolujte směrem ke špičce. 

Připravené rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a jakmile ho zaplníte, nechte pečivo ještě půl hodiny kynout. Po uplynutí této doby ho vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 10 minut. Poté rohlíky potřete slanou vodou a dopékejte dalších 10 minut.

Foto: Shutterstock, zdroj: Kucharkaprodceru