Buďte v práci oddechnutí: Tipy, jak si vybrat správnou matraci

Spánek je nejdůležitějším a zároveň nejpříjemnějším aspektem našich životů. Znáte někoho, kdo ho nemá rád? My tedy rozhodně ne.

„Nejhezčí věcí je pro mě spánek, alespoň takhle můžu snít.“

Marilyn Monroe

Věděli jste, že existuje práce s názvem „testovač matrací“? Jestli ne, vysvětlíme vám, co je její náplní. Jistá americká firma zabývající se prodejem matrací nedávno sháněla nové zaměstnance, kteří by testovali jejich produkty. Úlohou nových pracovníků bylo ne jenom samotné testování, ale i psaní produktových recenzí.

Za tuto činnost si vydělali neuvěřitelných 3 000 dolarů! Jako bonus dostali matraci podle svého vlastního výběru. Komu by se takováto práce nelíbila? Dormeo slevový kód vám sice neposkytne takovéto služby za královskou finanční odměnu, ale prostřednictvím něho si dokážete koupit matraci snů. Jestli k němu přidáte i slevový kód Sconto, vaše snění bude mnohem levnější. Tyto akce najdete i na portále vasekupony.cz.

Dostali jste se k této výhodné nabídce, no neumíte si zvolit správnou variantu? Když budete číst dál, dozvíte se, jak si vybrat ideální matraci pro vaše potřeby. Nejenže se na ní dobře vyspíte, hravě zažene i vaše zdravotní potíže. Kvalitní spánek tak přispívá k zlepšení vaší nálady během celého dne.

Čísla jsou při výběru matrace důležité

Vzpomeňte si na to, jak se vám spalo, když vám bylo 15 let. A teď to porovnejte s aktuálními zkušenostmi. Během vašich teenagerských let jste určitě preferovali tvrdší matraci, protože dobře podpořil vaši páteř. Teď se ovšem můžete řídit svými pocity a zkušenostmi.

V případě, že chcete darovat pohodlný spánek svým rodičům a starým rodičům, sáhněte po matracích se střední tuhostí s označením 3. Příliš tvrdá podložka pod tělem totiž může způsobit bolest kloubů a měkká zase stěžuje vstávání.

„Ty, kteří spí nerozumně, čekají zlé sny.“

Bram Stoker

Pokud jste si mysleli, že při vybírání nových matrací nezáleží na vaší hmotnosti, opak je pravdou. Pružnost matrace je přímo úměrná hmotnosti člověka, který ho používá. Pokud tedy vážíte méně než 90 kilogramů, můžete si vybírat podle subjektivních pocitů. Jestli jste ovšem těžší, zvolte spíše podložku s tuhostí 3 – 5, tedy středně tvrdou až tvrdou matraci.

Polohy a pocity jsou důležité

Spánek ovlivňuje prakticky celý náš život. Je důležitý pro růst svalů, pro zdravý životní styl a nesmíme vynechat ani koncentraci. Pokud se tedy špatně vyspíte, nebo jste spali málo, pro vaše mozgové buňky je velice těžké přemýšlet. Všimli jste si i to, že máte problém s koncentrací?

Právě proto je při spánku důležitá i polohe, ve které strávíte většinu noci. Mezi nejdůležitější úlohy matrací totiž patří opora. V případě, že spíte na zádech, sáhněte po tvrdší matrací s označením 3 – 5. Je vaše oblíbená poloha spánku na břichu? Kupte si podložku s tuhostí 2 – 4. No a pro ty, kteří rádi spí na boku, doporučujeme měkkou matraci v rozmezí tuhosti od 1 – 3.

Existují i takzvané pocitové matrace. Ptáte se, oč jde? Vysvětlíme vám to na jednoduchém příkladu: S partnerem spíte na manželské posteli, no oba máte v otázce matrací odlišné preference. Připadá vám ovšem nelogické kupovat si dvě odlišné matrace.

Koncept pocitové matrace je takový, že na jedné straně může mít měkkou tuhost, no když jí otočíte, spíte na tvrdém podkladu. Takto si tedy můžete matraci otáčet podle toho, jak vám vyhovuje.