Zanesený zásobník na prací prášek může způsobit nepříjemnosti. Čistíte ho pravidelně?

Pračka je jako myčka jedním z nejzatíženějších elektrických spotřebičů. Stačí vyprat pár praček a vidíme, že je zásobník na prací prostředek zanesený a špinavý. Dokud nám pračka správně pere, tak si toho možná nevšímáme. Ale po čase se může stát, že se zásobník ucpe a prádlo se nevypere. Co s tím? Jak nejlépe vyčistit zásobník pračky?

Prostředky na čištění zásobníku

Se znečištěným zásobníkem si nejlépe poradí kyselina citronová. Dá se běžně sehnat v drogeriích v pytlíčku. Namícháme si směs 2 čajových lžiček kyseliny citronové a půl litru vody. Kyselina působí tak, že zničí veškerou špínu, bakterie a eliminuje zápach. Můžeme použít také ocet nebo případně přípravek na odstranění vodního kamene.

Jak na čištění zásobníku

Zásuvku z pračky musíte před samotným čištěním vyjmout. Někdy lze vytáhnout jen pouhým vytažením a někdy je třeba zmáčknout plochu na otvoru pro aviváž a potom zásobník vytáhnout. Ponořte jej do horké vody a nechte chvilku působit. Houbičkou nebo kartáčkem odstraňte nečistoty. Vypláchněte vodou, abyste odstranili všechny uvolněné nečistoty a nalijte tam směs s kyselinou citronovou nebo zředěný ocet. Zásobník dočistěte jak zevnitř tak zvenku.

Vyčistěte i prostor kam se dávkovač zasouvá, Bude vám stačit napuštěná houbička čistícím prostředkem. Vydrhněte stěny i strop, abyste odstranili případné plísně. Prostor pak vysušte utěrkou a zastrčte zásobník zpátky na místo.

Foto: Shutterstock

Jak vyčistit zásobník u pračky s horním plněním

U těchto typů pračky nelze zásobník jednoduše vymontovat. Tam kde nelze zásobník vyndat můžete nastříkat čistič na pračky nebo Savo přímo do zásobníku a nechat působit přes noc. Pak už stačí jen vyčistit usazeniny houbičkou a kartáčkem.

Jak často čistit zásobník

Bohužel aviváž i prací prostředek se postupně v zásobníku usazují. Mohou ucpat otvory zásobníku. Později se vytváří i černá plíseň, která může působit problémy u lidí s citlivým imunitním systémem. Proto nezapomeňte čistit zásobník pračky jednou za měsíc.

Foto: Shutterstock, zdroj: Inthewash, Express