Pokud okna umyjete správně, vydrží čistá i několik měsíců

Čistá a blýskavá okna jsou výkladní skříní každé domácnosti. Avšak mytí a čištění oken často nepatří mezi vyhledávané činnosti. Existují ale způsoby, jak si práci značně ulehčit a udržet okna čistá po nejdelší možnou dobu.

Důležitá je příprava celého okna

Než se pustíme do samotných okenních tabulek, je nutné prvně připravit na mytí samotné okno jako celek. Nejdříve se musíme postarat o to, aby nám po prvním dešti umyté okno nevypadalo jako předtím.

Zaměřte se na žaluzie a důkladně je oprašte a umyjte. Následně napněte pozornost na rám okna i zde ho důkladně vyčistíme. Věnujte zvláštní pozornost spárám a různým dutinám. Zde se usazují nečistoty, které se při dešti uvolní a opět okno zaneřádí.

Přesuneme se k parapetům. Od špinavých parapetů se při dešti odráží nečistoty a ulpívají opět na okně. Tomu se musíme vyhnout a čištění parapetů nepodceňujeme.

Nyní můžeme přistoupit k samotným okenním tabulkám.

Freepik
Foto: Freepik

Mytí oken má své postupy

Po naší úvodní přípravě okna pravděpodobně vypadají ještě hůře než původně. To ale v ničem nevadí a my se s chutí pustíme do díla.

Způsobů, jak umýt okna do oslňujícího lesku je celá řada. Projdeme si spolu několik tipů, které zaručeně fungují.

  • Jedním z nejjednodušších kombinací je teplá voda s octem. Ocet je univerzální čistič, který se skvěle hodí k mytí oken. Pro lepší efekt můžeme do octové vody přidat několik mladých kopřiv, které necháme chvíli louhovat. Okna myjeme od shora dolů. Používáme nejlépe utěrku z mikrovláken, které nezanechávají šmouhy a ani nepouští drobné nitě. Čistá okna následně přemyjeme vodou s čistým lihem, který nám pomůže docílit dokonalého lesku.
  • Dalším zajímavým receptem je použití odvaru z bramborových slupek. Slupky přelijeme vřelou vodu a máme hotovo. I zde se jedná u velmi účinný prostředek k mytí oken. Přidejte i trochu soli, okna pak budou více zářit.
  • Okna vždy myjeme za vhodného počasí. Nesmí být velké vlhko, teplota nesmí být pod 5 stupňů a vyhýbáme se i přímému sluníčku i vysokým teplotám.
  • Může si na pomoc pořídit i profesionální náčiní. Zde ale musíme zvážit, zda se nám jejich pořízení vyplatí. Pokud bydlíme v domě, kde máme k umytí jen pár oken, necháme peněženku raději odpočívat.

Foto: Shutterstock, zdroj: BobVila, GoodHouseKeeping