Výzkum českých vědců zjistil, jaká vejce jsou lepší. Ta v klecích, nebo na podestýlce?

V současné době se veřejnost hodně zajímá o stav hospodářských zvířat před koupí jakéhokoliv produktu. Vejce jsou velmi diskutovaná. V obchodech narazíte na klecová, podestýlková, z volného chovu a bio. Ale jaký je vlastně rozdíl mezi těmito druhy vajec? Vyniká některé vejce na kvalitě? Čeští vědci zkoumali, jaké vejce je lepší. Pojďte se s námi podívat na výsledky.

Tradiční plemena slepic a jejich zkoumání

Vědci pro svůj výzkum publikovaný v časopise Poultry Science vybrali české a slovenské národní plemeno slepic – česká slepice zlatě kropenatá, slepice oravka. Ve výzkumu porovnávali, jaký vliv může mít plemeno, věk slepic způsob ustájení na krevní parametry a kvalitu snesených vajec.

Sledovalo se mnoho krevních parametrů, které mohou přímo ovlivňovat vzhled a kvalitu snášených vajec.

Vědci zkoumali vejce stejně starých slepic – od 32. týdne do 50. týdne věku, které jsou chovány v klecích a na podestýlkách. Studia se účastnilo132 kusů zvířat. Od obou plemen bylo odebráno vždy 60 ks vajec. Ve stejném období byly odebrány i krevní vzorky jednotlivých nosnic.

Foto: Shutterstock

Výsledky testů

A jak dopadly celkově testy? Podestýlková vejce rozhodně vyhrála nad klecovým chovem ve všech parametrech. Pro původní plemena nosnic je totiž podestýlkový chov mnohem vhodnější jak ze zdravotního hlediska, tak i z pohledu stresu a kvality snesených vajec.

Samotnou kvalitu vajec pak ovlivňuje genotyp, systém ustájení i věk slepic.

U klecového chovu slepic se stres může vyskytovat v dlouhodobém hledisku. Od roku 2027 by měl být klecový chov úplně zakázán. Do té doby si musí jednotlivý drůbežáři rozmyslet, jak rozšířit a změnit své chovy, aby splňovali nové podmínky pro nosnice. Obchodní řetězce si pak musí zajistit nový obchodní kanál pro zásobování slepic mimo klecový chov. V roce 2021 bylo zjištěno, že 65 % slepic stále žije v klecovém chovu.

Foto: Shutterstock, zdroj: CZU, Sciencedirect, Státní veterinární správa, Mezinárodní testování drůbeže