Nerezový dřez v domácnosti vás může zradit. Pokud si nedáte pozor, usadí se na něm zákeřná bakterie

Dřezy s nerezovým povrchem jsou v České republice nejoblíbenější. Není se čemu divit. Takový dřez nejenže dobře vypadá, ale zároveň i něco vydrží. Nerezové dřezy jsou odolné proti korozi a nárazům. Zároveň jsou teplovzdorné a potraviny na nich nezanechávají žádné skvrny. Ač výrobci často udávají, že jsou nerezové dřezy hygienické, nemusí to být stoprocentní pravda.

Zákeřná bakterie usazující se na nerezových dřezech

Možná si myslíte, že pravidelné čištění moderního nerezového dřezu vás zbaví veškerých bakterií a  nežádoucích mikroorganismů. Opak je ale pravdou. Kuchyňské dřezy a vodovodní baterie jsou přímo rájem bakterií. Bohužel se ukázalo, že smrtelná bakterie legionella, která způsobuje legionářskou nemoc, si oblíbila především nerezové povrchy. Legionářská nemoc může mít pro lidi s oslabenou imunitou fatální následky, protože způsobuje těžký zápal plic.

Nerez podporuje bakteriální bujení

Vědci z laboratoře veřejného zdraví v nizozemském Kennemerlandu zjistili, že nerezový povrchu podporuje bujení bakterií. Je to z toho důvodu, že ochranný nerezový povrch v průběhu času slábne a začíná rezivět. A rez je to, co bakterii legionellu silně přitahuje. Nizozemští vědci udělali pokus, ve kterém analyzovali čtyři systémy pitné vody, které se nejčastěji vyskytují v domácnostech. První naplnili pitnou vodou, ve druhém k vodě přidali litinovou rez, třetí kontaminovali bakterií legionella anisa a čtvrtý bakterií legionella simplex a rzí. Tyto systémy testovali 3 roky, během nichž z nich odebrali 450 vzorků. Rozruch vzbudil fakt, že v kohoutcích z nerezové oceli byla zjištěna nejvyšší koncentrace bakterie způsobující legionářskou nemoc. Bakterii odhalili u téměř poloviny vzorků.

Foto: Shutterstock

Jak zabránit usazování bakterií

Vzhledem k šokujícím výsledkům výzkumů byste měli dělat maximum, abyste svou domácnost před touto smrtící bakterií ochránili. A to především v případě, že máte nerezový dřez i vodovodní baterii. Jak tedy na to? Vodu nenechávejte příliš často zavřenou a pravidelně ji pouštějte. Pokud jste několik dní mimo domov, nechte po návratů domů vodu prvně odtéct, než ji použijete. Ideální je, pokud budete teplovodní systémy držet vyhřívané na teplotu 55 stupňů Celsia.

Foto: Shutterstock, zdroj: mayoclinic, Hunker, WebMD, blog.hydrosense-legionella