Velmi účinné a rychlé čištění mikrovlnné trouby. Jednou za čas je to potřeba

Mikrovlnná trouba je jeden z nejvyužívanějších kuchyňských spotřebičů. Používá se na ohřívání i rozmrazování potravin. Pokud mikrovlnku doma hojně využíváte, asi jste už poznali, že není těžké ji celou zašpinit a zároveň její čištění není zrovna nejpříjemnější a nejsnadnější. Jak tedy mikrovlnku rychle a účinně vyčistit, aby vám vydržela dlouhá léta?

Proč mikrovlnku pravidelně umývat

Znečištěná mikrovlnná trouba začne po nějaké době nepříjemně zapáchat. Tento zápach se může následně absorbovat na další potraviny, které v mikrovlnce ohříváte. Pokud nečistoty ulpěly na celé mikrovlnce, i  na jejích stěnách a stropní části, můžou při ohřevu odpadávat do právě ohřívaného jídla. Tak se může stát, že se váš ohřívaný pokrm stane přímo rájem mikrobů.

Konec zbytečného znečištění

Abyste co nejvíce zabránili znečištění vaší mikrovlnky, měli byste ohřívané jídlo pokaždé zakrývat speciálním poklopem, který koupíte v každých domácích potřebách. Tím zamezíte tomu, aby jídlo prskalo po celé mikrovlnce a nečistoty na ní ulpívaly. Ideálně po každém použití setřete z mikrovlnky případné nánosy jídla, aby vám tam později nezaschly a nezpůsobily neplechy.

Foto: Shutterstock

Jak správně vyčistit mikrovlnku

Mikrovlnku je potřeba pravidelně čistit, i pokud máte jídlo při ohřevu zakryté. Vyrobte si jednoduchý čistič, kterým zbavíte vaši mikrovlnnou troubu všech bakterií a nečistot. Stačí vám k tomu jen voda a prášek do pečiva. V hrnku teplé vody rozpusťte lžičku prášku do pečiva. Hrnek s roztokem poté vložte do mikrovlnky, zapněte ji na nejvyšší výkon a nastavte časování na deset minut. Po vypnutí programu nechte mikrovlnku dalších deset minut zavřenou. Ohřev roztoku způsobí, že vám půjdou nečistoty snadno odstranit. Bude vám k tomu stačit pouze vlhký hadřík nebo houbička na mytí nádobí. Tento postup opakujte minimálně jednou týdně. Díky tomu vám mikrovlnná trouba bude zářit čistou a nebudou se v ní udržovat nepříjemné nánosy a pachy.

Foto: Shutterstock, zdroj: Armandhammer, wikiHow