Venkovní orchideje dopomohou vykouzlit jedinečnou okrasnou zahradu

Venkovní orchideje dopomohou vykouzlit jedinečnou okrasnou zahradu

Orchideje nemusíme pěstovat jenom v květináčích. Můžeme jimi zkrášlit naši zahradu. Pokud svou okrasnou zahradu chcete ozvláštnit, místo tradičních růží nebo lilií vysázejte krásné venkovní orchideje, které ještě nepěstuje každý. Což je velká škoda!

Venkovní orchideje pochází z dalekých Himálají, ve volné přírodě bychom je našli například v Tibetu, v Nepálu nebo na Taiwanu. Obvykle rostou v nadmořské výšce 1500 metrů nad mořem, ale našli bychom je i výš, a to ve výšce až 4 300 metrů nad mořem. Pokud byste se vydali krásné venkovní orchideje hledat, našli byste je ve skalách či na kamenech, které jsou pokryté mechem. Jednodušší však bude, když si venkovní orchideje zasadíte na své zahradě a nebudete se  muset plahočit až do dalekého Tibetu.

Ideální podnebí je pro venkovní orchideje jako u nás v létě, kdy je teplo a vlhko. Když přijdou první zimní mrazíky, je pro ně už příliš chladno, proto je schováváme do sklepů, skleníků nebo domácností.

Toužíte po jedinečné okrasné zahradě? Vysázejte venkovní orchideje

Kde mohu koupit sazenice?

Jelikož venkovní orchideje (takzvané pleione) nepěstuje každý, v běžných květinářstvích nebo jiných prodejnách se sazenicemi sazenice květiny nenajdete. Nejčastěji se budoucí pěstitelé obrací na pěstitele, kteří tento druh orchidejí pěstují a kteří poskytnou sazeničky.

Pokud příští rok chcete svou zahradu zkrášlit venkovními orchidejemi, ideální by bylo, kdybyste sazeničky koupili do letošní zimy. Zpravidla se kupují takzvané pseudohlízy, které se do kypré půdy sází už v prosinci nebo nejpozději v březnu. Vysázené pseudohlízy se zakryjí mechem nebo případně hoblinami.

Venkovní orchideje vytáhněte ven až se oteplí

Je nutné upozornit na to, že mráz venkovním orchidejím škodí. Květiny zkrátka nejsou uzpůsobeny našim klimatickým podmínkám, jen v létě se jim venku daří. Pseudohlízy tak nesázejte přímo do záhonu, ale zvolte květináče či truhlíky, které mohou v době zimních chladných měsíců být ve skleníku případně v domácnosti v teple. A až se oteplí, můžete je vytáhnout na čerstvý vzduch.

Jak se o ně starat?

Co se týče samotné péče o venkovní orchideje, není to nic těžkého, jak se mnozí obávají. Květinu je třeba pravidelně přihnojovat, ideální je rozpustné hnojivo, které dodá květině potřebné živiny. Stejně jako jiné květiny, tak i venkovní orchideje vyžadují pravidelnou zálivku. Zatímco v předjaří se nezalévají (udržuje se jen malinko vlhký substrát mlžením), v létě se zaléváním nešetříme.

Foto: Shutterstock.com.

Jsem nezávislý žurnalista a také závislý kutil a pěstitel. Vše, co se kolem domu šustne a stojí za pár slov rád prostřednictvím písmenek sdílím se čtenáři. Rád poradím s financemi, hypotékou, ale i se stavbou domu.