Ceny v obchodech raketově rostou. Naučte se ušetřit za jídlo a přitom udržet kvalitu

Paní Iva vzpomíná na dětství, kdy jí dědeček říkával, že plýtvat jídlem je hřích. “Neznamenalo to nutně dojíst všechno z talíře, jen s tím prakticky naložit,” usmívá se nostalgicky. Pokud se však pozastavíme nad faktem, že na jednu domácnost se ročně vyhodí až 70 kg jídla a 40 % veškeré potravinové produkce končí v kontejnerech, je nutné se nad vlastním hospodařením zamyslet. Konkrétně, když ceny stále rostou a je třeba šetřit.

Plánovat, plánovat, plánovat

Nejhorší, co můžete udělat, je vyrazit do obchodu a teprve u pultů se rozhodovat, že si dáte to, či ono. Seznam je základ úspěchu a uvažování správné hospodyně spočívá v tom, že ví, jak se vším, co nakoupí naloží. Je například zbytečné nakoupit kilo mrkve, pokud s ní nemáte záměr a to platí pro všechny běžně dostupné potraviny. Pokud se nechcete dívat na bochník plesnivého chleba a hromadu zeleniny ve vašem odpadkovém koši, strategickým plánem tomu předejdete.

Jednoduchá a praktická kuchyně

V dnešní době se gastronomie ubírá zdravým duchem, který je už téměř nezbytný pro každou domácnost. Nenechte se vtáhnout do světa, kdy klasické jídlo není dost dobré. Vařte jednoduše a tak, aby se zbytky vždy spotřebovaly. Takový špenát, dušená mrkev, koprovka nebo fazolky na smetaně jsou skvělá jídla, ke kterým vás potěší vajíčko místo masa. Jsou levná, chutná, výživná a pokud vám něco v hrncích zbude, bude z toho fantastická polévka na další den. Vydatná a náročná jídla se pokuste připravovat především o víkendu, kdy si je s rodinou lépe vychutnáte.

V každém vybraném receptu můžete vždy hledat zdravější alternativu nebo nahradit jeho složky levnějšími potravinami. 

Neřiďte se také za každou cenu minimální trvanlivostí potravin. Tento údaj je pouze orientační, stačí vám jen malinko přemýšlet a zjistíte, že dva dny prošlý jogurt je zcela vhodný ke spotřebě, stejně tak je zbytečné vyhazovat balíčky těstovin nebo rýže, kterým se v obalu skutečně nemohlo nic stát. To však neplatí pro údaj – spotřebujte do, který se týká masa, vajíček nebo mléka, tento je mnohem přísnější a je dobré se jím řídit.

Foto: Shutterstock

Na čem ušetřit?

Věděli jste, že vyřazená, nepěkná či zakřivená zelenina je dále zcela vhodná ke spotřebě? Scvrklé papriky či rajčata jsou fantastické v omáčkách, aniž byste poznali rozdíl, stejně tak malinko naťuklá jablka krásně spotřebujete do levného a vždy vynikajícího štrůdlu. Co s pečivem? Nechte jej usušit a použijte jej na strouhanku. To, které by se ještě sníst dalo zapečte v sendvičovači dle vlastní chuti, použijte do žemlovky, karbanátků nebo obalte ve vajíčku a budete za šéfkuchaře století. 

S trochou péče lze shromažďovat také oškrabky se zeleniny a odřezky z masa (ideálně v mrazáku). Jakmile vytvoříte pěknou porci, stačí uvařit silný vývar, který bude mít vynikající chuť. 

Jednoduše – vařte beze zbytku a maso spotřebovávejte s úctou k poraženému zvířeti, zeleninu nevyhazujte jen pro vadu na kráse, se spíže zároveň nevyřazujte prošlé potraviny, které ještě poslouží. Plánujte své nákupy a vařte s rozmyslem, uvidíte, že finanční úspora bude citelná.

Foto: Shutterstock, zdroj: autorský komentář, CNBC