Bydlení

Esenciální oleje s antibakteriálními účinky pomohou při nemoci i úklidu

Esenciální oleje mají široké možnosti využití. Některé z nich mohou fungovat jako antibakteriální činidla, která oceníte při úklidu i ošetření drobných ran. Jaké esenciální oleje s antibakteriálními účinky by vám doma neměly chybět?

Esenciální olej

Esenciální oleje mohou být označeny také jako silice či éterické oleje. Jedná se o těkavé (vypařují se), nerozpustné, olejovité látky či směsi látek. Jsou vonné a často léčivé. Zpravidla bývají získávány z rostlin extrakcí a následnou destilací s vodní párou. V dnešní době známe kolem 3 000 druhů éterických olejů, které obsahují více než 1 000 látek. Některé rostlinné čeledi jsou tvorbou silic typické, jedná se například o borovicovité, miříkovité, hluchavkovité, růžovité apod.

Foto: Unplash.com

Účinky

Vlastnosti esenciálních olejů vždy závisí na chemickém složení konkrétní rostliny. Mohou mít však účinky desinfekční a antiseptické, mohou dráždit kůži a způsobovat pocity tepla (hodí se do mastí proti revmatismu), slabě dráždí žaludeční sliznice (podporují tak chuť k jídlu), mají protizánětlivé účinky, uvolňují křeče či mají močopudné účinky apod.

EKO úklid

Velmi populárním se stal tzv. ekologický úklid, který se snaží používat pouze přírodní pomocníky a úklidové prostředky, které neobsahují žádné chemikálie. Často se tak dnes k úklidu používá ocet, jedlá soda, citron či esenciální oleje, které prostory dezinfikují a krásně je provoní. Hodí se k úklidu, koupelny, toalety, kuchyně, podlah atd.

Foto: Unplash.com

Druhy esenciáních olejů

Eukalyptus

Eukalyptový esenciální olej má silné antiseptické účinky. Hodit se vám bude nejen při nachlazení, jelikož uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje odkašlávání, ale je také antibakteriálním činidlem, které ničí bakterie a tlumí projevy zánětu.

Eukalyptový olej lze inhalovat či aplikovat s jiným olejem na hrudník a mezi lopatky. Použít jej můžete také při úklidu. Dezinfikuje a místnost krásně provoní. I při úklidu na vás působí léčivě a vyhnete se tak použití zbytečných chemikálií.

Tea tree olej

Velmi oblíbeným pomocníkem je také tea tree olej, který lze používat univerzálně, má silné antiseptické vlastnosti. Používat ho lze také k inhalaci, masážím a k dezinfekci drobných ran. Užívat lze tea tree olej i při úklidu.

Skořice

Skořicový esenciální olej dokonale voní a vyniká antiseptickými a antimykotickými vlastnostmi. Pokud si jej nakapete do difuzéru či aroma lampy, povzbuzuje organismus. Má také zahřívací efekt, což oceníte zvláště v zimě. Můžete ho přidat do vašich tělových krémů, ale také do vody, kterou budete vytírat podlahu. Díky antimykotickým účinkům je vhodný i při úklidu koupelny.

Citron

Citrusový esenciální olej podporuje dobrou náladu a energizuje. Osvěží nejen vaši mysl a tělo, ale také koupelnu či toaletu. Pár kapek citrusového oleje k úklidu bohatě stačí. Citron má také bělicí účinky, které oceníte při úklidu koupelny i kuchyně. Díky antiseptickým účinkům si hravě poradí s bakteriemi a viry. Je také pomocníkem při bolestech hlavy a pomůže při infekci dýchacích cest.

Máta

Osvěžení vám i vašemu domovu dopřeje mátový esenciální olej. Má nesmírně příznivé vlivy na trávicí trakt, který uklidňuje. Esenciální olej má antibakteriální a antivirové schopnosti a příjemně chladí. Máta se tak na rozdíl od skořice hodí především v létě. Mátový olej můžete inhalovat, používat k masážím či ho užívat vnitřně. V takovém případě je nutné volit naprosto čistý přírodní esenciální olej určený k vnitřnímu užití.

Aktualizace: 30.10.2020 8:34

Karel Nyvlt

Sdílet
Autor
Karel Nyvlt

Novinky

Sazenice okurek a paprik nikdy nedávejte na parapet. Uděláte více škody než užitku

Pěstování mladých rostlin na okenním parapetu se může zdát jako běžný zahradnický postup, ale sazenice… Zobrazit více

19.5.2024

Zahrabejte na zahradě staré PET lahve a nebudete muset zalévat tak často. Ušetříte čas i peníze

Pokud hledáte efektivní způsob, jak ušetřit vodu na zahradě a zároveň zajistit rostlinám potřebnou vláhu,… Zobrazit více

18.5.2024