Špičkové nabroušení nožů pomocí solného roztoku

Asi každý ví, že s časem se kuchyňské nože hodně otupí. A vás čeká broušení nožů. Existují různé firmy, které se specializují na broušení nožů. Ale pokud chcete ušetřit za ne moc levné nabroušení, vyzkoušejte následující návod, který můžete využít v pohodlí doma. Nože budete mít perfektně nabroušené.

Sůl je hitem na nože

Momentálně je na internetu velký zájem o solnou metodu. Tato metoda je účinná v případě, že se Vám líbí představa prodloužení životnosti nožů. Tedy nechcete nože stále nechávat ostřit.

Pro solnou lázeň potřebujete cca 2 polévkové lžíce soli a hlavně 1 litr vody. V této vodě nechte pomalu rozpustit sůl. Až si budete jisti, že je sůl dostatečně rozpuštěná, vložte do této směsi nože. Dále necháte nože v lázni cca 30 minut. Po této době nože vyndejte a opláchněte je pod tekoucí vodou.

Tuto směs můžete použít nejen na nože, ale také například na struhadlo.

Klasika jménem brousek

Jednoduchou variantou pro nabroušení nožů je brusný kámen, ocílka nebo případně elektrický brousek, proto se je nebojte použít. Oba tyto typy běžně seženete v domácích potřebách. Pro solnou lázeň si připravte přibližně 2 polévkové lžíce soli a zejména 1 litr vody. Ale je důležité abyste dodrželi správné kroky k nabroušení nožů.

První fází je navlhčení brusného kamene pod vodou nebo v oleji. Nůž podržte v poloze ideálně pod úhlem 20 stupňů a následně pohybujte nožem po kameni od paty ke špičce nože. Je důležité, abyste tuto fázi udělali na obou stranách. Nakonec jednoduše otřete nůž od vody nebo oleje a je hotovo.

U elektrického brousku je práce ještě jednodušší. Stačí vložit nůž mezi zoubky brousky a zapnout brousek. Po chvíli je hotovo a úspěch je zaručen.

Foto: Shutterstock

Neobvyklé možnosti ostření

Pokud nemáte ani brousek, tak existuje pár metod, jak si pomoci prostředky, které máte doma. Můžete například využít hrneček nebo případně talíř. na dnu talíře se nachází hrubý povrch, který je neglazovaný. Můžete tedy nůž klasicky naostřit, jako u brousku na tomto místě.

Další variantou je dno hrnce. Ovšem záleží, jaký hrnec máte. I zde se nachází drsné dno, o které lze nůž naostřit. Poslední efektivní variantou nabroušení nožů jsou betonové nebo kamenné schody. I o ty můžete zkusit obrousit nože a uvidíte, zda se to povede.

Foto: Shutterstock, zdroj: Obozrevatel, gousto