Do myčky nikdy nesmíte dát určité věci. Přesto je tam ale lidé dávají

Myčka na nádobí – hlavní aktérka našich kuchyní, bez které si už život ani pomalu nedovedeme představit. Dělá za nás velice neoblíbenou činnost, ovšem i její použití má svá pravidla. Některé věci, které totiž v myčce běžně myjete, do ní dost dobře možná nepatří. 

Porcelán je v myčce vítaný

Většina porcelánu se v myčce umývat může. Držte se však vždy pokynů výrobce, pokud to jednoznačně nedoporučuje, měli byste svůj servis nadále mýt ručně nebo si vybrat takový, který v myčce umývat můžete. Pokud je však váš porcelán zdobený koven, do myčky nepatří stejně, jako cokoliv s ruční malbou nebo už jednou slepený talíř. 

Napřímo si nyní řekneme, které nádobí v myčce jednoduše neumyjete. Jedná se o veškeré akrylové nádobí, to je do myčky vyloženě nevhodné. To samé se týká také kameniny, která by dlouhodobým mytím utrpěla a je vhodné ji umývat v ruce nebo příkladně křišťál, který se může deformovat a zatahovat nevzhledným filtrem. 

Materiály, které do myčky nepatří nikdy

Dřevo je materiál, který se do myčky opravdu nehodí dávat. Ani prkénka nebo příbory s dřevěnou rukojetí. Vysoké teploty dřevo ničí, navíc se v něm drží vlhkost. Veškeré hliníkové nádobí do myčky také neumisťujte, musíte se smířit s tím, že jej budete navždy mýt pouze ručně. Jeho povrch totiž může zmatnit, navíc toto nádobí dovede poničit okolní předměty. Kovy jsou pro myčku obecně špatně – mosaz, cín nebo bronz se mohou změnit barvu a tím utrpět nenávratné poškození. 

I mnoho druhů plastů má s mytím v myčce veliké problémy. Vždy sledujte etiketu, zda výrobce doporučuje výrobek v myčce umývat či nikoliv. Plast se vlivem vysoké teploty snadno pokroutí a způsobenou škodu již nenapravíte. Pokud jsou na něm navíc natištěny třeba číslovky (v případě odměrek), tak ty se mohou častým mytím v myčce zcela smýt. 

Foto: Shutterstock

Pozor na tyto věci

Jsou určité věci, které mohou myčce vyloženě ublížit nebo je umytí v ní může zcela zničit. Jednou z nich je poklice na tlakový hrnec, která jednoduše do myčky nepatří. Společně s ní neumývejte v myčce litinové pánve nebo izolované hrnky na horké nápoje.

Pokud v myčce umýváte zavařovací sklenice, dbejte toho, abyste z nich důkladně odstranili papírové štítky, které se mohou během pracího cyklu uvolnit a zaneřádit filtr nebo odpad. Jejich odstranění pak může být komplikované. Vždy také talíře před umístěním do myčky pečlivě umyjte od velkých kusů jídla a zbytků, protože i to může uvíznout ve špatně dostupných částech a způsobit problémy.

Nezapomínejte na údržbu a péči, filtr myčky pravidelně čistěte a s pomocí octa jí občas celkově poskytněte potřebnou desinfekci. Pokud pak myčku budete plnit jen tím, co do ní skutečně patří, budete překvapeni, jak bude bezproblémově a dlouhodobě dobře fungovat. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Today, myrecipes