Na první pohled nevzhledná a obyčejná tlustice přináší peníze a štěstí a pomáhá i na opary

Když se řekne “nevzhledná květina”, mnohým lidem se vybaví tlustice, která na první pohled opravdu působí obyčejně. Pravdou však je, že za její obyčejností se skrývá neobyčejnost. Podle pověry její přítomnost v domácnosti zajistí rodině nejen bohatství, ale také štěstí a blahobyt. Její další plus je to, že je takřka nezničitelná! Pěstovat ji tak zvládne opravdu každý.

Pokud se řadíte ke zkušenějším pěstitelům pokojových rostlin, možná byste dokázali z tlustice vytvarovat kvetoucí bonsaj. Tlustice však oproti bonsaji roste daleko rychleji a péče opravdu není tak náročná.

Jak se o tlustici starat

Tlustice je nenáročná pokojová rostlina, která je zvyklá na sucho. Patří k sukulentům, což znamená, že umí zadržovat ve svých dužinatých, tlustých listech vodu. Pokud ji tedy nebudete zalévat pravidelně, vůbec to nevadí. Bez vody vydrží i několik týdnů. Pokud ji budete zalévat, nepřehánějte to – sucho jí nevadí, ale přelití ano.

Zkušení pěstitelé pokojových rostlin radí, že než dojde k zalití tlustice, substrát by měl pořádně vyschnout. Ideální je na zalévání dešťová voda, která je odstátá a v pokojové teplotě.

Co rostlině škodí, je průvan. A co jí naopak prospívá, je minerální hnojivo s vysokým obsahem fosforu a s nízkým obsahem dusíku.

Co jste o tlustici možná nevěděli

Věděli jste, že tlustice je sukulentní bylina, která má blahodárné účinky a ulevuje od mnoha zdravotních problémů? Šťáva z listů pomáhá při artróze, zbavuje člověka oparu, také urychluje hojení popálenin a mimo jiné dělá strie neviditelnými.

Je také pomocníkem při hemoroidech, zabraňuje nepříjemnému pocitu svědění po bodnutí hmyzem a naše babičky či prababičky ji používali k léčbě epilepsie, k léčbě průjmů a taky k léčbě kuřích ok.

I když je člověku prospěšná, má blahodárné účinky, pro domácí mazlíčky může být jedovatá. Sice ne extrémně jedovatá, ale může u čtyřnohého mazlíčka vyvolat dlouhodobé žaludeční problémy. Tak pozor na to.

Foto: Shutterstock.com.

Autor

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!