Domácnost

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová. Každá z těchto barev má své specifické vlastnosti. Houbičky různých barev jsou vhodné pro jiné účely.

Například houbička s modrou barvou je ideální pro mytí sklenic. Žlutá houbička se pak nejčastěji používá k odstranění usazené špíny z hrnců a pánví. Zelená houbička pak slouží nejlépe k čištění povrchů, zatímco růžová houbička je vhodná pro mytí a dezinfekci koupelny. Je tedy vhodné si před nákupem a použitím houbičky nejdříve zkontrolovat, zda je vybraná barva vhodná pro daný účel, aby bylo mytí nádobí efektivní.

Tvrdost houbiček

Houbičky se obvykle dělí dle tří barev, na červené, žluté a zelené. I když se všechny používají na stejný účel, jejich barva určuje tvrdost vláken na jejich hrubé části. To znamená, že různé barvy houbiček mají různou tvrdost, což může ovlivnit efektivitu čištění skvrn. Proto, pokud jste někdy marně čistili něco připáleného z pánve žlutou houbičkou, mohlo to být kvůli nižší tvrdosti vláken velmi obtížné. Je důležité znát správné rozdělení houbiček podle barev a vědět, která se hodí pro konkrétní účely.

Foto: Shutterstock

Barvy houbiček

Žluté houbičky

Žlutá barva označuje extrémně jemnou houbičku. Tyto houbičky nejsou vhodné k hrubému čištění talířů a příborů. Jejich šetrnost z nich ovšem dělá ideálního pomocníka při péči o sklenice, které dokáže udržet čisté a bez jakýchkoliv škrábanců na skle.

Červené houbičky

Červená houbička je výborný pomocník při mytí nádobí, protože díky své střední tvrdosti dokáže efektivně odstranit různé nečistoty a zanechat povrchy čisté a nepoškozené. Ideálně se hodí pro mytí talířů, hrnků a dalšího běžného nádobí, kde potřebujeme silnější čištění, ale zároveň chceme zachovat jejich kvalitu.

Zelené houbičky

Zelená houbička s hrubými vlákny je skvělým pomocníkem při odstraňování extrémně odolných skvrn, jako jsou zaschlé nečistoty nebo připálené jídlo. Díky své hrubosti dokáže efektivně odstranit i nejtvrdohlavější mastnotu a špínu, což ji činí nedocenitelným pomocníkem při úklidu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Dearborn, TheKitchn

Aktualizace: 25.4.2024 10:34

Tomáš Merva

Sdílet
Autor
Tomáš Merva

Novinky

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024