Domácnosti začal trápit “smradlavý brouk”. Podívejte se, zda ho také nemáte doma

Během minulého léta se na mnoha zahradách velmi rozšířil velice nemilý vetřelec. Je jím ploštice, přesněji řečeno se jedná o broučka s názvem Kněžice mramorovaná. Tento druh ploštice pochází z Asie a je v Evropě považován za invazní druh. Snadno se pozná dle svého charakteristického štítového tvaru těla a v případě ohrožení vylučuje páchnoucí sekret. Kněžice rády napadají ovoce, zeleninu i lesní plody a konzumují jejich šťávy. Pomocí několika triků k vám tento brouk už nikdy nevleze.

Smradlavý brouk si hoví v nepořádku

Tento druh ploštice si libuje hlavně v neupraveném porostu. Obvykle ho tedy můžeme najít mezi tlejícím listím, dřevem a pod kompostem. Základem boje proti kněžici je prevence. Tedy nevytvořit jí vhodné podmínky k životu. Udržujte zahradu v čistotě, pravidelně odstraňujte spadané listí a uhynulé rostliny. S příchodem chladného počasí tito brouci dokonce hledají útočiště přímo v domácnostech, kde škodí na ovoci. I zde ale existuje účinná obrana.

Přírodní metody proti kněžicím

Další možností je nasazení přírodních repelentů, které ploštice odradí. Asi nejlehčí je vysazení aromatických rostlin, které broukům skutečně nevoní. Nejčastěji se jedná o levanduli, česnek, tymián, ředkvičky, francouzský měsíček a chryzantémy. U francouzského měsíčku na chvíli zůstaneme.

Některé prameny uvádí, že francouzský měsíček, pohanka, třezalka nachová jsou oblíbeným cílem jistých parazitických vosiček. Tento druh vos klade svá vajíčka právě mezi vajíčka těchto invazních brouků. Vylíhlé larvy vos pak následně konzumují larvy kněžic. Navíc tyto vosy nejsou nijak agresivní a pro člověka zcela neškodné.

Foto: Shutterstock

Recepty našich babiček na zahradní škůdce

Již naše babičky často bojovali proti nejrůznějším zahradním škůdcům a jejich zkušenosti se budou hodit i zde. Asi nejlehčí je použití mýdlové vody v pánvi, nad kterou zavěsíte malé světýlko. To naláká kněžice přímo do pánve, kde následně utonou.

Možností je také výroba domácího odpuzovače. Uvaříme několik stroužků česneku ve vodě a výsledný vývar rozprašovačem nastříkat na okupovaná místa. Kněžice česnek nesnáší a rychle vyklidí pole.

Foto: Shutterstock, zdroj: Michigan University