Mnoho potravin zůstává v dobrém stavu i po prošlém datu spotřeby. Pokud se tedy čas od času stane i vám, že zapomenete sníst jogurt či toastový chléb včas, nemusíte je nutně vyhazovat. Samozřejmě v případě, že se na nich objeví plíseň, už zase tak dobré nebudou.
Plýtvání jídlem je velký problém
Plýtvání jídlem představuje poměrně velký problém pro společnost. Mnoho organizací se proto snaží donutit občany k tomu, aby si více vážili zakoupených potravin a zbytečně je nevyhazovali, i když jsou například prošlé dva dny. I v takovém případě totiž mohou být stále dobré a ke snědku, přičemž pokud nezměnily svou konzistenci či vzhled, stále si na nich pochutnáte.
Mezi seznam produktů, které nejčastější končí v koši kvůli prošlému datu spotřeby, patří zejména jogurty. I ty však mohou být stále dobré dny či dokonce týdny po této době. Pozor však, že pokud by jevily známky plísně či zapáchaly, raději je vyhoďte do koše.
![](https://www.snadnobydlet.cz/wp-content/uploads/2023/08/lednice-skladovani-potravin.jpg)
Další potraviny, které vydrží čerstvé
Dlouhou dobu vydrží čerstvý i toastový chléb. Z toho si navíc můžete připravit dobré jídlo i v případě, že ztvrdl. Většinou ho stačí dát například do toustovače a za chvíli bude krásně propečený a křupavý. Pokud by se na něm však objevily bílé či nazelenalé tečky, vyhoďte ho do koše. Jedná se totiž o plíseň. Mezi další potraviny, které lze jíst po prošlém datu minimální trvanlivost, také patří:
- Uzeniny a zrající sýry.
- Bramborové lupínky, sušené ovoce a oříšky.
- Sušenky a oplatky.
- Polévky a omáčky v sáčku.
- Konzervovaná rajčata, ale i některé další plodiny.
- Marmelády a džemy, také med a másla.
- Nealkoholické nápoje a alkohol.
- Těstoviny, rýže a luštěniny.
Dlouhou dobu vám pak vydrží i další suché, dobře zabalené potraviny. Například poté máslo lze i zamrazit, takže pokud se blíží lhůta jeho spotřeby, můžete ho uskladnit právě tam.
Foto: Shutterstock, zdroj: FoodNetwork, Businessinsider, asc