Koupelna

Bobkovým listem lze zachránit i velmi silně znečištěné oblečení

Přidali jste omylem růžovou ponožku k bílému prádlu nebo vaše světlé ručníky dostaly šedé zabarvení? Ještě není vše ztraceno. Obarvené prádlo nemusíte vyhazovat rovnou do koše, ale raději vytáhněte na pomoc bobkový list. Budete se divit, co všechno dokáže.

Zázrak jménem bobkový list

Sušený list vavřínu ušlechtilého je u nás známý pod názvem bobkový list. Je to jedno z nejstarších koření, které bylo ve starověkém Řecku používáno k hygieně i podpoře kvalitního spánku. Většina z nás ho i přesto zná pouze jako aromatické koření do polévek, omáček, masových směsí nebo sterilované zeleniny. To je ale škoda. Bobkový list toho totiž zvládne mnohem víc. Najdete v něm spoustu zdraví prospěšných látek jako je vitamin A, C, měď, vápník a draslík. Bobkový list pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, podporuje trávení i imunitu, zmírňuje alergické reakce nebo se používá na léčbu pohmožděnin a bolesti kloubů. Z bobkového listu si můžete připravit odvar, který dodá vašim vlasům lesk, ale také zachrání vaše silně znečištěné oblečení.

Foto: Shutterstock

Přidejte bobkový list do pračky

Bojujete s nevzhledností zapraného prádla? Vyzvěte na pomoc bobkový list. Několik jeho listů umístěte do sáčku na jemné prádlo a vložte je do bubnu pračky společně s prádlem, které chcete vyprat. Uvidíte, že po vyprání bude opět jako nové. Chcete, aby vaše barevné oblečení stále zářilo? I k tomuto účelu použijte sušený vavřín. Přidání bobkového listu do pračky vám pomůže ochránit vaše oblečení i před šatními moly, které jeho vůni příliš nemusí. Bobkový list si také poradí se silně zabarvenými tkaninami. Ty zachráníte odvarem, kdy do hrnce s vodou nasypete hrst bobkových listů a dovedete je do bodu varu. Jakmile se voda začne vařit, sporák vypněte a odvar nechte vychladnout. Listy vyjměte a do hrnce s odvarem vložte obarvené oblečení zhruba na čtyři hodiny. Poté dejte oblečení do pračky a vyperte ho tak, jak jste zvyklí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Handimania, SOT, bobvila

Aktualizace: 29.9.2023 22:36

Daniela Vaněčková

Sdílet
Autor
Daniela Vaněčková

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024