Zahrada

Dešťová voda jako poklad. Nenechte ji jen tak protékat mezi prsty a naučte se ji využívat do poslední kapky

S vodou bychom neměli plýtvat nejen z toho důvodu, abychom ušetřili nějaké finance, ale také abychom ulevili planetě. Za poslední roky se stále více rozmáhají sucha, a tak můžeme alespoň trochu pomoci tím, že budeme efektivně využívat dešťovou vodu. Řada z nás má pravděpodobně na zahradě alespoň sud pod okapem na zalévání. Věděli jste ale, že lze dešťovou vodu využít i v domácnosti?

Proč zachytávat dešťovou vodu?

Důvody jako ušetření financí za stočné a omezení plýtvání pitné vody jsme již nastínili. Podívejme se ale na výhody dešťové vody pro naši zahradu. Na zalévání je totiž voda, která nám naprší mnohem vhodnější než ta z vodovodu. Neobsahuje totiž chlór ani tolik soli jako právě pitná voda z kohoutku.

Pokud navíc pěstujete například rododendrony, kanadské borůvky nebo azalky, voda z hadice by je mohla i zabít. Tyto rostliny rozhodně zalévejte pouze vodou dešťovou. Máte-li navíc nádoby na vodu umístěné v blízkosti záhonu nebo skleníku, zalévání budete mít snazší než chodit s konví ke kohoutku u domu.

Jak využít dešťovou vodu v domě?

Dešťovou vodu lze však použít nejen na zalévání. V domácnosti s ní můžete například splachovat toaletu, protože na to rozhodně nepotřebujeme chlorovanou pitnou vodu. 

Dále v ní lze také prát prádlo. Dešťová voda totiž neobsahuje vodní kámen, takže tolik nenamáhá vaši pračku.Navíc díky svému složení lépe rozpouští prací prášek, a vy ho tak můžete aplikovat menší množství.

Foto: Shutterstock

Nejjednodušší řešení: Sudy a barely

Nejsnadnějším řešením, jak zachytávat dešťovou vodu, je svést pomocí okapů vodu ze střechy do sudů nebo barelů. Otevřené nádoby jsou sice cenově velice dostupné a jejich instalace zabere jen chvilku, mají však i nevýhody.

Do vody se vám dostanou nečistoty z okolí jako třeba spadané listí nebo plody. Taková nádoba je pak líhní pro larvy komárů nebo vodní řasy. Takto znečištěnou vodu pak lze opravdu použít pouze na zalévání. Při pořizování takové nádoby si tedy dejte pozor především na to, aby byla dostatečně velká a mohli jste z ní komfortně nabírat vodu do konve.

Proč investovat do podzemních nádrží

Dražším ale za to efektivnějším řešením jsou podzemní nádrže. Standartně se instalují při stavbě domu, jelikož se musí umístit pod povrch země a spojit s čerpadlem. Právě takto uschovaná voda je vhodná i k využití uvnitř domu. Díky uložení v čistých uzavřených nádobách se voda nezkazí vlivem tepla ani okolního hmyzu nebo nečistot.

Pořízení takových nádrží je však nákladné. Pokud máte ale na zahradě studnu a vodu z ní neužíváte jako pitnou, lze dešťovou vodu svést právě do ní. Díky umístění hluboko v zemi získáte skoro všechny výhody podzemní nádrže bez nepříjemných výdajů.

Foto: Shutterstock, zdoj: Eartheclipse, Rainharvesting

Aktualizace: 1.8.2022 13:36

Lucie Trinerová

Sdílet
Autor
Lucie Trinerová

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024