Domácnost

Do splachovací nádržky u toalety přidejte ocet. Zabráníte tak hromadění vodního kamene

Toaleta má být pravidelně čištěna, aby se vám neusazovaly bakterie a mísa byla příjemně provoněna. Napadlo vás někdy, že je potřeba vyčistit i nádržku toalety? Vlivem hromadění vody se v ní usazuje vodní kámen, který může ovlivnit funkci splachování. Pokud máte problém s protékajícím záchodem, pojďte s námi vyzkoušet jednoduché řešení.

Bílý ocet

Ocet je zázrakem pro ekologické čištění domácnosti. Stojí v obchodech jen pár korun a pomůže vám s odstraněním bakterií a nečistotami kdekoliv v domácnosti. Zkuste účinky octu vyzkoušet také k čištění nádržky toalety. Zbaví vás bakterií usazenin a poradí si i s případným rezem.

Zavřete kohoutek přívodu vody a jednou spláchněte, aby se vyprázdnila voda z nádržky. Otevřete víko a nalijte tam 2 až 3 litry obyčejného bílého octa. Přiklopte víko a nechte působit ideálně přes noc. Následující den zapněte spláchněte ocet z nádržky. Sejměte víko a případné nečistoty na stěnách dočistěte kartáčem. Otevřete přívod vody a v případě potřeby ještě několikrát spláchněte dokud nebude nádržka bílá.

Foto: Shutterstock

Ocet a soda

Pokud nezafunguje samotný ocet na usazeniny, přidejte jako dalšího pomocníka jedlou sodu. Hrnek octa zahřejte v mikrovlnné troubě a potom přidejte lžíci jedlé sody. Směs bude hodně šumět, nalijte jí do záchodové nádržky a nechte působit přes noc. Potom spláchněte, záchodová mísa se tak naplní octovou vodou.

Nechte dál několik hodin působit – vyčistíte tak najednou i záchodovou mísu od bakterií a usazenin. Potom opětovně spláchněte. Toaleta bude po tomto domácím čištění vyčištěna od bakterií a usazenin.

Foto: Shutterstock, zdroj: Howstuffworks, ThisOldHouse

Aktualizace: 22.3.2023 11:18

Lucie Drahokoupilová

Sdílet
Autor
Lucie Drahokoupilová

Novinky

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024

Rezavé skvrny na nožích okamžitě zmizí. Vezměte na ně tuto zeleninu

Rez nám dokáže mnohdykrát pořádně zavařit. Její účinky jsou nežádoucí a věci, které jsou rezavé… Zobrazit více

10.5.2024