Finance

Dotované hypotéky – je to dobrý nápad?

Letošní rok se nese ve znamení dotací a ačkoli z každé strany přichází hrozby ekonomické krize, stát rozdává Čechům peníze jako by bylo vše v naprostém pořádku. Tuto skutečnost vzali v potaz také stavební firmy pod záštitou podnikatelských svazů, které požádaly vládu o zavedení dotovaných hypoték. Jedná se však pouze o další past na občany. 

Dotované hypotéky jako past na občany

S návrhem dotovat hypotéky přišly podnikatelské svazy, které podporují zejména výrobce stavebních materiálů se zahraničním kapitálem. Těm totiž v posledním roce klesl odbyt a tak potřebují získat peníze, aby jim „šlapal“ byznys i nadále. A není lepším způsob jak to udělat, než poprosit stát o dotační program, do kterého se budou moc zapojit i občané. 

Dotace se ve skutečnosti berou ze společných financí všech občanů, které se musí nejprve někde získat. Většina těchto příspěvků proto není nic jiného než způsob, jak donutit co nejvíce lidí vzít si dluh a zaplatit jím ten svůj. Ve výsledku se pak zpravidla stane akorát to, že produkty z daného segmentu začnou velmi rychle zdražovat. Ti, co si vzali dotovanou hypotéku, budou pak muset akorát doplácet víc peněz a ve finále je žádné benefity nečekají. 

Foto: Shutterstock

Půjčky neberte nikdy na lehkou váhu

Nakonec si tedy peníze vyplacené občanům odnesou prodejci a výrobci, kteří se rozhodli v závislosti na vyšší poptávce zvýšit své ceny. Ti je ve většině případů dále investují do svého marketingu, aby se jejich „dotované“ produkty dostaly do povědomí co nejvíce lidem.

Ještě než se proto rozhodnete pořídit si úvěr, raději nad tím dvakrát pouvažujte, nebo se ještě lépe poraďte s odborníkem. Stačí totiž i jedna malá nesrovnalost a zbytečně byste se mohli dostat do problémů. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Aktualne, Usetreno

Aktualizace: 26.3.2024 9:47

Lukáš Svoboda

Sdílet
Autor
Lukáš Svoboda

Novinky

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024