Domácnost

Jak odstranit mastnou skvrnu z oblečení i bez praní. Vezměte si do ruky mastek

Umastili jste si oblečení a říkáte si, že ho ven už nevynesete? S některou mastnotou si neporadí ani běžné prací prostředky a vysoká teplota při praní. Naštěstí pro vás máme snadný návod, jak si s mastnotou poradit, aniž byste museli oblečení složitě předpírat. Skvrny totiž odstraní i bez praní.

S mastnými skvrnami vám pomůže mastek

Mastek je opravdu mastný minerál, který vám pomůže odstranit skvrny z vašeho oblečení. Mastek rozemelte na jemný prášek nebo ho již kupte v práškové podobě a nasypte na skvrnu. Nechte několik hodin působit a těšte se na zázrak. Mastek z oblečení oprašte a pro lepší působení ho vyperte obvyklým způsobem. Uvidíte, že mastnou skvrnu už neuvidíte.

Co v případě, že mastek nezafunguje

Pokud je mastná skvrna na vašich oděvech velmi odolná a i přes použití mastku a vyprání je stále viditelná, zkuste ji odstranit ještě jiným způsobem. Na skvrnu nalijte přípravek na mytí nádobí nebo tekutý prací prostředek, a nechte na čtvrt hodiny působit. Poté vyperte. Pokud je skvrna velmi zaschlá, nejdříve ji namočte do horké vody s pracím práškem na půl hodiny, a teprve poté vyperte oblečení běžným způsobem. V případě potřeby postup opakujte. Pokud i přesto nepovolí, povolejte do akce technický benzín. Ten naneste na pět minut na skvrnu a poté vyperte. Nevzdávejte boj s mastnými skvrnami hned po prvním pokusu. Občas je potřeba povolat do služby všechny zbraně. Mastné skvrny totiž bývají velmi odolné.

Foto: Shutterstock

Když je jediným řešením bělení

Na skvrny můžete použít i odstraňovač skvrn, který koupíte v každé drogerii. Jestli ani tentokrát neuspějete, oblečení nevyhazujte, ani ho nestříhejte na hadry. Pokud máte od mastnoty světlé oblečení, můžete ho vybělit a mít zase jako nové. Zkuste na bělení jít přírodní cestou a použijte citronovou šťávu, kdy půl hrnku citronové šťávy nalijete do bubnu pračky, přidáte prádlo a zapnete pračku. Po doprání nechte prádlo vysušit na slunci, to má totiž také bělící účinky.

Foto: Shutterstock, zdroj: Maytag, grabgreen, RD

Aktualizace: 5.4.2023 15:08

Daniela Vaněčková

Sdílet
Autor
Daniela Vaněčková

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024