Finance

Jak se dědí družstevní byt. Má to svá specifika

Pokud vlastníte družstevní byt, nejste jeho majitel. Máte družstevní podíl, který vás zavazuje na účasti v bytovém družstvu a tím zohledňuje vaše plná práva jako vlastníka. Co se ovšem stane, pokud takový byt propadne do dědického řízení? Úskalí a také pravidla tohoto procesu si přiblížíme v následujícím článku. 

Po pozůstalém přechází do dědického řízení zmíněný podíl v bytovém družstvu. Pokud chcete předejít překvapení ve chvíli, kdy budete tuto situaci nuceni akutně řešit, připravte se na to, co může v případě úmrtí majitele družstevního bytu nastat.

Společné jmění manželů

Ano, pokud je byt ve společném jmění manželů, poté se k tomu tak i právně přistupuje. V případě smrti jednoho z partnerů přechází veškerá vlastnická práva na toho druhého, nezahajuje se ani dědické řízení. To se mění pouze v případě, že družstevní podíl výhradně patřil jen jednomu z manželů, a proto se po jeho smrti dědické řízení zahájí. Zde se již rozhoduje buď podle závěti nebo zákonné dědičné posloupnosti. 

Dostáváme se tím k situaci, kdy v případě odchodu i druhého z manželů dědické řízení zahrne všechny pozůstalé a podíl v bytovém družstvu mezi ně musí být náležitě rozdělen. Jenže zde nastává zásadní problém. Družstevní podíl nelze, vyjma manželů či registrovaných partnerů, mít ve spoluvlastnictví. V jednodušším případě podíl přechází na jednoho dědice, ale jak naložit se situací, že měli manželé potomků hned několik a každý má právo na své?

Jakožto v každém takovém případě je nejlepší dohoda mezi pozůstalými, kteří si nechají ohodnodnotit cenu nemovitosti a následně ten, který si družstevní podíl ponechá vyplatí zbývající rovnoměrným dílem. Pokud o byt nemá zájem, řeší to také prodej a rozdělení částky mezi všechny pozůstalé.

Foto: Shutterstock

Dobré vztahy zaručí hladký průběh

V našem zmíněném případě spoléháme na to, že se pozůstalí nezačnou o zděděný majetek přetahovat, ovšem, kdo by takovou situaci ze svého okolí dobře neznal. V případě, že dohoda o tom, komu připadne výhradní podíl nepadne, rozhodne o finálním verdiktu soud. Samozřejmě to sebou vnese do rodiny napětí a vztahy mohou být nenávratně zpřetrhány, pokud se jedna ze stran nebude cítit zadostiučiněna. 

Hlavní radou, kterou je možné v tomto ohledu podat je – myslete na svou pozůstalost zavčasu. Rozdělte majetek spravedlivě a nezapomeňte na žádného z pozůstalých. Slova závěti pro ně budou závazná a nemusí tak dojít ke zbytečnému konfliktu. 

Foto: Shutterstock, zdroj: epenize.eu, dostupnyadvokat

Aktualizace: 8.12.2022 13:25

Tereza Malá

Sdílet
Autor
Tereza Malá

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024