Kategorie Inspirace

Jak v bytě vytvořit dokonalý koutek ke čtení?

Uspěchaný život v dnešní moderní době znamená neustálý závod s časem, který nikdy nekončí. I přesto si však snažíme udržet alespoň několik pěkných okamžiků, kdy se zastavíme, vypneme a uvolníme se například díky četbě zajímavé knížky nebo časopisu. Bez ohledu na to, co tvoří váš čtecí rituál, je vždy ideální mít svůj koutek, v němž si užijete napínavé příběhy i prohlídku nejnovějších módních trendů. Jak by měl takový čtecí koutek vypadat a kam s ním?

Nejprve si vyberte tiché, klidné a útulné místo, kde vám bude dobře

Když se člověku stýská po domově, může si představit některou z jeho částí, kterou má nejradši. A takovou částí by mohl být právě čtecí koutek, osamělé a tiché útočiště, kde se zastaví čas. Takové útočiště může být tvořeno různými způsoby a rozhodně k tomu není zapotřebí vynaložit bůhvíjaké finance. Dost možná k tomu postačí pár věcí, které už teď máte doma, jen jste ještě neodhalili jejich potenciál.

Čtecí koutek může být vytvořen například v některém doposud nevyužitém rohu vašeho interiéru, pod oknem nebo v dalších klidných zákoutích vašeho bytu. Kout by měl svým stylem navazovat na vybavení dané místnosti, aby nepůsobil rušivě a zároveň by měl být na klidném místě.

Poté, co najdete vhodný prostor, je načase zvolit místo k sezení. Asi nejklasičtější volbou je pohodlné křeslo, ale může to být i parapet v okně opatřený měkkými polštáři, pěkná dřevěná lavice, sedací pytel nebo pohodlná židle i se stolem.

Co by měl čtecí koutek obsahovat?

Čtecí koutek by měl rovněž obsahovat i úložný prostor pro vaše knížky a časopisy v podobě jednoduchých poliček, skvěle vypadají také staré dřevěné bedýnky nebo ratanové košíky. Co je hodně důležité, je bez všech pochybností světlo. Když zvolíte místo pod oknem, můžete těžit z přirozeného světla, v tmavších zákoutích je zapotřebí vhodné svítidlo v podobě stojací lampy nebo polohovací nástěnné lampičky.

Malý stoleček pak může posloužit jako místo pro odkládání knížek i pro malou stojací lampičku. Není však třeba zbytečnou záplavu světla, ale spíše jednoduché, intimnější osvětlení, které bude stačit tak akorát ke čtení. Důležité je i pohodlí, malým taburetem pro vaše unavené nohy rozhodně chybu neuděláte. Jestliže byste si chtěli pořídit nové křeslo, pořiďte si jej i s podnožkou ve stejné barvě a vzoru.

Za chladnějších večerů se určitě hodí i deka, která může sloužit jako pěkný přehoz přes místo k sezení a vytvořit tak onen útulný dojem lákající k příjemnému odpočinku. V neposlední řadě vtiskněte zvolenému koutku vaši osobnost. Oblíbený plakát na zdi, rodinná fotografie nebo vzpomínka v podobě suvenýru z cest ukáže, že tohle místo je oddané čistě vám.

[easy-image-collage id=1606]

Foto: Unsplash.com, Pinterest.

Aktualizace: 10.11.2019 17:37

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024