Domácnost

Jaké látky byste za žádných okolností neměli prát v aviváži. Trvale si oblečení poškodíte

Aviváž používáme do praní, abychom měli krásně voňavé a měkké prádlo. Na trhu je na výběr mnoho vůní, které můžeme vybrat. Vyrábějí se také velmi silné koncentráty, u kterých stačí přidat do pračky jen malé množství. Většinou přidáváme aviváž téměř do každého praní. Věděli jste, že tím můžete některému prádlu naopak uškodit?

Co je aviváž

Aviváž je prostředek, který se používá jako změkčovač. Prádlo také provoní a odstraní statickou elektřinu z textilií. Funguje jako takový kondicionér na prádlo. Uhlazuje vlákna a obalí je. Prádlo se pak lépe žehlí, nelepí se a skvrny na něm jdou také lépe vyprat.

Avšak kvůli obalení vláken se uchovají v prádle zbytky pracího prostředku. Tím se sníží savost některých druhů textilií a jejich prodyšnost.

Aviváž také obsahuje spousty chemikálií a umělé parfemace, takže může způsobit zdravotní problémy osobám citlivým a malým dětem.

Jaké materiály nesnesou aviváž

Sportovní a funkční oblečení

Sportovní oblečení bývá prodyšné, savé a odvádí pot. Textilie jsou vyrobeny z umělých vláken jako je polyester, polyamid nebo polypropylen. Funkční oblečení mívá ochrannou membránu, která odpuzuje vodu. Když použijete aviváž, narušíte tím strukturu vláken a zničí se jejich funkčnost. Tento stav je potom nezvratný.

Ručníky

Máte rádi měkké a voňavé ručníky po vyprání? Zapomeňte na aviváž. Ručníky tím jen zbavujete jejich savosti. Sice budou na omak hrubší, ale krásně se s nimi osušíte. Pokud je přeci jen chcete změkčit, přidejte k praní místo aviváže ocet. Funguje také jako změkčovač a ještě vás zbaví nepříjemných pachů. Navíc použitím octu prospějete i pračce. Stačí do nádržky místo aviváže nalít směs půl hrnku octa a půl hrnku vody. Pro příjemnější vůni můžete přidat éterické oleje.

Foto: Freepik

Trpíte na vyrážky nebo perete dětem

Pokud jste citliví na kdejakou složku v kosmetice či různých prostředcích, zapomeňte na používání aviváže. Dětské prádlo také neperte v klasické aviváži, ale v prostředcích určených přímo pro děti. Mají velmi citlivou pokožku a mohla by se jim objevit nepříjemná vyrážka.

Aviváže jsou plné chemikálií, které mohou vyvolat alergickou reakci jak u dětí, tak u citlivých jedinců.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mygreencloset, Vaporfresh

Aktualizace: 13.10.2022 11:25

Lucie Drahokoupilová

Sdílet
Autor
Lucie Drahokoupilová

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024