Jarní řez rybízu. Dodržujte postup a zvládnete to i jako začátečník

První náznaky jara se pomalu objevují, a tak je nejvyšší čas začít se chystat na odzimování zahrady. K prvním jarním pracím na zahrádce patří nejčastěji prořezávání stromů a keřů. Dnes se zaměříme konkrétně na oblíbené ovocné keře rybízu. Jejich řez není nijak složitý, je však zcela zásadní pro získání bohaté úrody.

Proč prořezávat rybíz

Ať už pěstujete bílý, černý nebo červený rybíz, měli byste se na počátku jara věnovat jeho prořezání. A to především z toho důvodu, že si tím zajistíte hojnou úrodu těchto oblíbených bobulí.

Rybíz lze pěstovat v keři nebo stromku. Stromkový typ vydrží zpravidla o něco méně, a proto je třeba pro jeho nejlepší kondici provádět pravidelný řez. Pak se můžete z jeho plodů těšit i 10 ž 12 let. Po prořezání nezapomeňte zkontrolovat, zda má váš stromkový keřík dostatečnou oporu. Postačí dřevěný kůl, ke kterému stromek jemně přivážeme provázkem.

Ideální čas na prořezání rybízu

Prořezávání rybízu byste měli provádět jako jednu z prvních zahradních činností v novém roce. Ideální čas pro řez je přelom února a března.

Pokud rybíz pěstujete ve vyšších nadmořských výškách, můžete počkat až na konec března. Vždy je ale třeba keř prořezat před počátkem rašení.

Jednoduchý návod na jarní řez rybízu

Jako první je vždy potřeba odřezat poškozené a pomrzlé větve. Poté se postup řezu odvíjí od stáří daného keře. V prvních třech letech omezujte počet výhonů a ponechte vždy zhruba čtyři nové větve. Tím bude váš keř mít ve čtvrtém roce okolo 12 výhonů. Během řezu lze také jednotlivé větve zkracovat a udržovat tak estetický tvar keříku. Od čtvrtého roku již pouze obměňujeme existující výhony. A to tak, že každý další rok odřežeme 4 nejstarší větve a ponecháme na keříku 4 nově vyrašené.

Foto: Shutterstock

Stromkový keř

Pěstujete-li stromkový keř rybízu, věnujte navíc pozornost zahušťování jeho koruny. Zde postupně odřezávejte výhony na kostře stromku, především pak ty, které míří do koruny. Větve z koruny nechte volně růst do stran, aby se postupně zvětšovala. Jarní řez rybízu zvládne opravdu každý. Rozhodně ale tento krok neodkládejte, abyste se mohli v létě těšit z bohaté úrody chutných bobulí.

Foto: Shutterstock, zdroj: gardeningknowhow, thumbgarden