Bydlení

Jejich snem byla dřevostavba. Nyní bydlí v časem zapomenuté sýpce

Rodina s malými dětmi se chtěla přestěhovat do přírody, aby byla blízko lesu a mohla si na zahradě pěstovat vlastní ovoce a zeleninu. Když si však manželé vyhlídli vysněný pozemek pro svoji novostavbu, nacházela se na něm starodávná sýpka. Proč se nakonec rozhodli raději nastěhovat do ní, a ne do nového domu?

Nakonec raději rekonstrukci

Když rodina našla ideální pozemek s nedalekým lesem a potokem, rozhodla se, že je to to pravé pro jejich nový nízkoenergetický dům. V prostoru však překážela starodávná sýpka. Manželé ji chtěli nechat zbourat, k tomu by ale došlo nejdříve za půl roku. A tak se rodina rozhodla využít již existující stavby a nastěhovat se do dávno zapomenuté sýpky. Původně byla jejich vysněným domovem dřevostavba, atmosféra starodávné sýpky však nabízí jedinečné kouzlo.

Proč opravovat starou sýpku?

Sýpka byla v dosti dezolátním stavu. Manželé si tak přizvali na pomoc odborníka na opravu historických budov. Ten je ujistil, že stavbu rozhodně lze ještě zachránit. A tak začala dlouhá, náročná, ale i krásná přestavba polorozpadlé sýpky na vysněný domov. Původně rozbitá sýpka nakonec rodině poskytla dokonce více prostoru, než původně zamýšleli pro svoji novostavbu. O většinu rekonstrukce se postaral sám majitel, díky čemuž rodina ušetřila nemalé množství peněz.

Foto: Shutterstock

Historii lze cítit i v novém interiéru

Majitelé zachovali historický vzhled sýpky, a interiéru tak vévodí především dřevo. Díky citlivé rekonstrukci tak stavba neztratila nic ze svého kouzla, a přitom slouží jako funkční a příjemný rodinný dům. Právě autentičnost byla jednou z priorit rodiny, která se v sýpce rozhodla bydlet. V interiéru tak najdete příjemné materiály, které skvěle fungují v kombinaci s původním vzhledem, ale zároveň poskytují komfort moderní doby.

Ani v dnešní době tedy není třeba hned všechno zbourat a postavit zcela nové domy. S trochou lásky k poctivé práci lze přizpůsobit i starodávnou sýpku pro potřeby moderní rodiny. Celá stavba navíc krásně zapadá do přilehlé přírody a nenarušuje tak krajinu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Aeroatelier

Aktualizace: 9.9.2022 22:48

Lucie Trinerová

Sdílet
Autor
Lucie Trinerová

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024