Bydlení

Kořeny orchideje lezou ven z květináče? Máte špatně nastavenou teplotu v místnosti

Orchideje jsou krásné květiny, které rozzáří každou domácnost. Často se však stává, že jejich kořeny postupně začínají vylézat z květináče, což může pokazit jejich estetiku. Mimo jiné se také v některých případech jedná o příznak toho, že o ně špatně pečujete. Pokud jsou na tom tedy ty vaše podobně, rozhodně se zaměřte na možné nedostatky a co nejdříve je vyřešte. 

Záleží především na prostředí

Kořeny orchideje mohou vylézat z květináče v důsledku různých faktorů. Na vině však nejčastěji bývá nadměrná teplota v domácnosti, se kterou se musí potýkat zejména během zimního období. Právě tehdy totiž většina lidí nechává puštěné topení, kterému musí následně vzdorovat. Problém představuje i suchý vzduch, který je pro zateplené místnosti typický a celou situaci ještě zhoršuje. 

Zkroucená rostlina

Důvodem je především skutečnost, že v takovém prostředí velmi rychle vysychá použitý substrát. To následně vede kořeny orchideje k tomu, že začínají hledat vlhkost a potřebné živiny mimo květináč. Výsledkem je tak zvláštně zkroucená rostlina, která může kazit dojem ve vaší domácnosti. Za problémy může však stát i vysoká vlhkost, která zase naopak vede k rozvoji hniloby. 

Foto: Shutterstock

Orchideje můžete přesadit

Orchideje se „vzdušnými“ kořeny nemusíte ihned vyhazovat. Pokud si rostliny chcete nechat, stačí je přesadit do nového květináče. Ten by měl být nejlépe o 3 až 4 centimetry větší, aby je mohl substrát zakrýt a měly více prostoru k růstu. Rovněž jim tímto způsobem umožníte získat mnohem více živin, protože budou mít snazší přístup k většímu množství substrátu. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Gardenerspath, OrchidsInfo

Aktualizace: 17.2.2024 22:46

Lukáš Svoboda

Sdílet
Autor
Lukáš Svoboda

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024