Všichni už jsme se asi setkali s tupým nožem. Kromě toho, že nám to napne nervy, jde i o naši bezpečnost. I když tomu možná nevěříte, ostrý nůž je skutečně o dost bezpečnější než ten tupý. Správně nabroušený nástroj totiž krásně drží na svém místě a nemusíte na něj zbytečně tlačit. Tím se minimalizuje pravděpodobnost, že vám nůž ujede a vy se zraníte.
Dále zjistíte, jak lze nože snadno a rychle naostřit i bez brousku.
Pokud najdete v kuchyni porcelánový hrnek, je tupým nožům konec. Stačí hrnek otočit dnem vzhůru a přejíždět po něm čepelí pod úhlem cca 30 stupňů. Za pár chvil už bude nůž opět připraven ke krájení. Jestliže zůstal tupý, pravděpodobně jste brousili pod špatným úhlem.
Keramický brusný kámen funguje velmi podobně jako porcelánový hrnek. Jeho povrch je totiž prakticky totožný. Postup je zde proto velice podobný jako v předešlém případě.
U tohoto typu brusného kamene je třeba ještě zmínit jeho vysokou odolnost vůči poškození i nečistotám. Představuje proto skvělou investici, která vám vydrží i desítky let.
I zde je postup velice podobný jako v předešlých procesech. Akorát v tomto případě využijte úhel 20 stupňů namísto třiceti. Tahy provádějte velmi opatrně a pomalu, abyste kvalitu ostří naopak ještě nezhoršili.
Možná vás napadlo naostřit jednu čepel o druhou jako to můžeme často vidět v televizi. Ani zde se však nevyplácí věřit všemu, co ve filmech a seriálech uvidíme. Pokud totiž tento postup skutečně neumíte, jen si otupíte i druhý dosud ostrý nůž.
Pokud si tedy tímto postupem nejste jistí, raději se přikloňte k jednomu z těch předchozích, které jsou poměrně jednoduché. V nejhorším případě váš nůž zůstane tupý, nepoškodíte však žádný další.
Foto: Shutterstock, zdroj: gearjunkie, Food52
Aktualizace: 25.11.2022 15:17
Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více
Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více