Dřevostavby

Malý ptáček s velkou sílou. Vyzobávají omítku z roubenek, ale chrání i před bleskem

Víte jak vypadá křivka obecná? Je velká skoro jako špaček, ale má cihlové zbarvení. Tito ptáčci se neživí jen semínky a žížalami, ale také zdmi vašeho domu. Jak křivku poznáte a čím je výjimečná?

Jak poznáme křivku obecnou?

Křivka obecná patří mezi pěnkavovité ptáky. Její zobák má mezi sebou překřížené špičky. Oproti vrabci má mohutnější tělo, její hlava je větší a pyšní se krátkým vykrojeným ocasem. Samičky mají horní část těla olivovou a spodní část žlutozelenou.

Kde křivka žije a čím se živí?

Křivka žije jedině v jehličnatých lesech. Její hlavní potravou jsou totiž semena šišek. Proto má křivka takto překřížený zobák, aby snadno vyzobla ze šišek semínka. Mimo jiné mají křivky rády také vápenitou omítku. Většinou se tak stává v horských oblastech. Rády jí vyzobávají, aby se zásobily potřebnými minerály. Ale škody na omítce jsou téměř bezvýznamné. V dřívějších dobách lidé věřili, že křivky obecné dokáží ochránit chalupu před bleskem. Vyzobávání omítky bylo tedy vítáno. Křivky mají rády semena šišek, ale konkrétně mají nejradši smrkové šišky. Do smrkových oblastí se ženou tisíce křivek přes celou Evropu. Křivka je rozšířená téměř ve všech kontinentech.

Foto: Shutterstock

Hnízdění křivek

Křivky obecné hnízdí nejvíce přes zimu – od prosince do května. V tomto období totiž dozrávají semena jehličnanů, takže ptáci mají nejhojnější úrodu i pro své budoucí potomstvo. Jsou to ptáci velmi odolní, takže je můžete bez problémů slyšet zpívat i v největších mrazech. Křivky je obtížné najít. Kdo by chtěl najít hnízdo křivky, musí mít dobrou fyzickou kondici. Ptáci totiž své hnízdo umísťují vysoko ve smrcích 10 až 20 metrů nad zemí. Samička klade nejvíce 3 až 4 vejce. Většinou neopouští své hnízdo a sedí na vejcích. O potomky a samici potom pečuje samec, který odlétá a hledá potravu. Samička vydrží v chladnějším období v hnízdě i několik dní.

Foto: Shutterstock, zdroj: Animaldiversity, Birdsoftheworld

Aktualizace: 12.9.2022 21:50

Lucie Drahokoupilová

Sdílet
Autor
Lucie Drahokoupilová

Novinky

Jak odstranit pařez ze zahrady snadno a rychle. Pomůže vám sůl

Odstranění stromu ze zahrady nemusí být vždy snadné, protože často po něm zůstává pařez. Nicméně,… Zobrazit více

16.5.2024

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024